Станови ће бити још јефтинији

Маријана Миљић
Станови ће бити још јефтинији

Бањалука - Станови у Српској у претходне три године појефтинили су и до 30 одсто, а у агенцијама за некретнине кажу да ће цијене падати и у идућем периоду, а прво појефтињење очекује се већ на јесен.

Власник агенције за некретнине "Еуро агент" из Бањалуке Сенка Гатарић рекла је да ће цијене станова у највећем граду Српске додатно пасти у идућем периоду. 

- Тешко је прогнозирати колико ће износити то појефтињење, али власници станова мораће снижавати цијене уколико их планирају продати - рекла је Гатарићева и додала да тренутно влада велика понуда станова, али да купаца нема довољно.

Гатарићева је нагласила да већ три мјесеца покушава да прода стан у строгом центру Бањалуке, за чији квадратни метар је потребно издвојити 1.550 марака.

- Власник овог стана сигурно ће морати спустити цијену уколико жели да дође до пара и да неком прода стан. Људи данас немају новца и тешко се одлучују да купе некретнину - рекла је Гатарићева и додала да се квадратни метар стамбеног простора у Бањалуци може купити и за 1.200 марака.

У Бањалуци је прије три године квадратни метар коштао од 1.600 до 2.000 марака у старијим зградама. Цијена квадратног метра у новим зградама досеже од 2.000 до 2.500 марака.

Власник агенције за некретнине "Емилија" из Модриче Емилија Марић рекла је да ће у идућем периоду са изградњом нових зграда појефтинити и станови који се тренутно продају.

- Ко планира да купи стан, нека сачека још мало јер ће цијене сигурно падати. Власници и сада морају да, уколико желе да брзо продају стан, дају одређени попуст, који се креће и до 1.000 евра - рекла је Марићева и додала да би цијена станова у овом дијелу Српске у идућем периоду могла пасти и до 30 одсто у односу на садашњу цијену.

Власник агенције за некретнине "Твико" у Требињу Васо Милић рекао је да је цијена станова у Херцеговини пала од 20 до 30 одсто, али да се такође у идућем периоду може очекивати додатно појефтињење некретнина и у овом дијелу Српске.

- Тренутно је за квадратни метар стана у Требињу потребно издвојити око 1.300 марака, док ће сигурно та цијена у идућој години пасти и на 1.000 марака. Цијене ће прије свега зависити и од локације, те од спратности и стања зграде - рекао је Милић.

Он је додао да упркос појефтињењу станова, нема куповине, те да продаја станова у Требињу стагнира већ дужи период.

Економисти истичу да продаја стагнира јер су банке пооштриле услове, па је све теже доћи до стамбеног кредита.

Професор на Економском факултету у Бањалуци Вујо Вукмирица слаже се да ће цијене станова падати јер економска криза и рецесија у Српској не јењава.

- Пад цијена станова је логична посљедица укупног стања у привреди. Плате радника су све мање, док цијене основних животних намирница расту, па људи не могу да одвоје новац за куповину стана - рекао је Вукмирица.

Према његовим ријечима, у посљедње вријеме стагнира и изградња зграда, јер је превише изграђених станова за које нема купаца.  

Купци

У агенцијама за некретнине истичу да станове углавном купују млади брачни парови, који су запослени у администрацији.

- Ови млади људи једино могу доћи до кредита и тако ријешити стамбено питање - казали су у агенцијама. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана