Станове нема ко да купи

Агенције
Станове нема ко да купи

Београд - Иако су цијене све ниже, пад броја купаца станова у Србији у посљедњих пет година не јењава. Грађевинска индустрија стагнира, а усљед недовољне куповне моћи станове нема ко да плати.

На кредит је 2008. купљено око 15.500 некретнина, а прошле године око 60 одсто мање.

Оних који некретнине нуде на продају све је више, оних који могу да их купе све мање. Иако су у неким градовима цијене пале и за трећину, у Лесковцу и Суботици за квадрат ријетко ко може да издвоји од 300 до 800 евра, пренио је РТС.

Неке агенције за промет некретнина ставиле су катанац на врата, а купаца је и двоструко мање него прије пет година.

Љубиша Николић из Агенције за промет некретнина у Лесковцу је рекао да се траже мале куће од око 15.000 евра и једнособни станови и гарсоњере.

- Што се тиче двособних и трособних станова, то је апсолутно мисаона именица. Или куће рецимо високе вриједности, од 35.000 на горе, то нема шансе - рекао је Николић.

Весна Хајагош из Агенције за промет некретнина у Суботици је рекла да не вјерује да ће се цијене вратити још дуги низ година, јер да би се то десило, потребно је да се појави велики број купаца и да порасте стандард становништва.

У главном граду, у посљедњих пет година, рекли су агенти, цијене су пале за 300 до 500 евра по квадрату, осим за оне најквалитетније станове, чији квадрат и даље кошта више од 2,5 хиљада евра.

- Статистички је можда дошло до опадања обима посла, али је квалитет тих некретнина које су продате у поређењу са ранијим неким периодом доста већи - рекао је Александар Југовић из Агенције за промет некретнина у Београду.

Према његовим ријечима, Београд је прилично специфичан у односу на остале дијелове Србије, јер је као престоница најразвијенији.

Без обзира на субвенције, високе каматне стопе стамбених кредита и даље одвраћају људе са просјечном српском платом од куповине стана.

Горан Родић из Привредне коморе Србије је рекао да је потреба за становима и даље јако велика.

- Стари стамбени фонд којим располаже Србија у овом тренутку је 30 одсто спреман за дебелу реконструкцију, јер услови становања нису онакви какве закон и пропис налаже - рекао је Родић.

Регион

Квадрат стана у Будимпешти кошта од 800 до 1.250 евра, док је Љубљана у неким дијеловима јефтинија од Београда. Јефтинији од неких београдских су и станови на Црногорском приморју, које важи за регију са најскупљим квадратом у тој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана