Станоградња у успону, продаја у колапсу

Марина Чигоја
Станоградња у успону, продаја у колапсу

Бањалука - У БиХ је у прошлој години завршено 2.976 станова, што је за осам одсто више него у 2011. години, када је завршена градња 2.755 станова, али купаца за те станове и даље нема.

Истовремено, у прошлој години дошло је до смањења броја незавршених станова, што, према ријечима грађевинаца, указује на то да је стамбена градња и даље у паду, јер није дошло до повећања нових уговора.

Према подацима Aгенције за статистику БиХ, укупан број незавршених станова у прошлој години износио је 3.279.

- То је за 7,3 одсто мање него у 2011. години, када је у изградњи било 3.536 станова - показују подаци Aгенције.

Посматрано у посљедњих пет година, највише станова у БиХ изграђено је 2010. године и то 3.669, док је 2008. завршено најмање, односно 2.362 стана.

Секретар Удружења грађевинарства, индустрије и грађевинског материјала при Привредној комори РС Станко Иваштанин је казао да је добро што је повећан број завршених станова у прошлој години, али да забрињава податак да је смањен број незавршених.

- Обесхрабрујући је податак да није дошло до почетка градње нових станова и то указује да је стање у станоградњи и даље тешко и да се погоршава - нагласио је Иваштанин.

У агенцијама за некретнине истичу да су цијене некретнина у Српској и даље у паду, али да и поред тога купаца нема.

- Продаја станова у прошлој години пала је и до 50 одсто у односу на годину раније - истичу у агенцијама за некретнине.

Економски аналитичар Зоран Павловић је рекао да се овдје врло често дешава да почне градња, те да послије неког времена, због недостатка финансијских средства, она буде заустављена.

Он је казао да потреба за становима постоји, али да је могућност куповине ограничавајући фактор, због чега се људи теже одлучују за овакву инвестицију.

- Тренутно постоји одређен број станова који се неће продати, зато што су прескупи или превелики за потребе становника у овом економском тренутку - нагласио је Павловић.

Истакао је да се на тржишту осјети смањење интереса инвеститора за нову градњу станова.

- Трошкови које инвеститори имају по основу припреме пројекта су велики и најчешће се морају платити у релативно кратком року, тако да је, због смањене потражње и куповне моћи, интерес за градњу знатно опао. Према мојој процјени, идуће године неће моћи да се купе мањи станови, јер нико неће да их гради, с обзиром на то да је ризик велики, а зарада мала - нагласио је Павловић.

Површина

Према подацима Aгенције за статистику БиХ, укупна површина изграђених станова у 2012. години износила је 150.219 метара квадратних, што је за 1,3 одсто више него у 2011. години, када је квадратура завршених станова износила 148.321 метар квадратни.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана