Станоградња диже грађевинарство РС

Жељка Кокот
Станоградња диже грађевинарство РС

Бањалука - Опоравак грађевинарства у РС започет прошле године настављен је и у првом овогодишњем кварталу у којем је вриједност извршених грађевинских радова порасла за 14,1 одсто у односу на исти период 2014. године.

Подаци Завода за статистику РС показују да је узлет грађевинарства подстакла високоградња, у којој је забиљежен скок за 22,1 одсто, док је вриједност радова у нискоградњи порасла за 7,1 одсто.

Тиме је настављен прошле године започети тренд опоравка грађевинског сектора, који је веома важан за комплетну привреду јер за собом вуче бројне сродне индустријске гране. Вриједност грађевинских радова у РС порасла је у прошлој години за 7,4 одсто, што је био први значајнији раст у овом сектору од избијања свјетске економске кризе 2009. године.

У Привредној комори РС истичу да охрабрује раст грађевинског сектора, али да је за значајнији и бржи опоравак неопходно изаћи и на инострана тржишта, која гарантују веће и уносније послове.

- Због тога је неопходна сарадња са фирмама из региона, на чијем се успостављању ради. Проблем који мучи регионалну грађевинску оперативу је уситњеност тржишта па би шанса могла бити заједнички наступ на ино-тржишту, посебно у земљама у којима су фирме из бивше Југославије изградиле статус озбиљних партнера. Удружени пројекти односе се и на ниско и високоградњу, а посебно су занимљива тржишта Русије, Алжира и Блиског истока и појединих земаља ЕУ - кажу у Привредној комори РС.

Истичу да регионалне грађевинске компаније могу успјешно сарађивати и на домаћим великим пројектима попут аутопута Бањалука - Добој који заједничким снагама граде лакташки “Интеграл инжењеринг” и скопски “Гранит”. Подршку сарадњи грађевинаца већ су дале регионалне привредне коморе потписивањем споразума који ће олакшати формирање конзорцијума.

- Споразумом је предвиђено укидање административних баријера на тржиштима, односно међусобно признавање лиценци и обезбјеђивање радних дозвола како би фирме могле лакше наступати изван територије своје државе - кажу у Привредној комори РС.

Економиста Зоран Павловић сматра да је опоравку допринијела станоградња и наставак изградње аутопута.

- Изградња станова је у порасту јер зима није била тако хладна као прошла, што је погодовало грађевинарима - истакао је Павловић похваливши иницијативу привредних комора из региона јер је формирање конзорцијума постало нужно и једини начин да мање фирме могу доћи до већих послова, али и да гарантују да ће они бити успјешно и на вријеме завршени.

Грађевинске дозволе

Број издатих грађевинских дозвола у првом тромјесечју ове године смањен је за 14,7 одсто у односу на исти период 2014. Издато је 186 дозвола, од којих се 154 односе на објекте у високоградњи, а 32 дозволе на нискоградњу. Број предвиђених станова за градњу у прва три мјесеца ове године био је већи за 3,7 одсто у односу на прво тромјесечје 2014. године, а издато је 448 дозвола за станове укупне површине 27.243 метра квадратна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана