“Стандард и Пурс”: Потврђен кредитни рејтинг “Б”

Агенције
“Стандард и Пурс”: Потврђен кредитни рејтинг “Б”

САРАЈЕВО - Међународна рејтинг агенција “Стандард и Пурс” потврдила је “Б” кредитни рејтинг БиХ и његове изгледе поправила на стабилне, након што су били на позицији посматрања због негативних очекивања, преносе агенције.

Потврђивање кредитног рејтинга и његови стабилни изгледи одражавају мишљење аналитичара агенције “Стандард и Пурс” да су се политички и фискални изгледи или очекивања поправили након формирања Савјета министара БиХ, усвајања буџета за 2011. годину и глобалног фискалног оквира, саопшено је из Централне банке БиХ.

Краткорочни изазови, попут буџета за ову годину и политичка неизвјесност, остају уколико власти не успију да ријеше наведена осјетљива питања, а као дугорочне изазове, аналитичари наводе провођење реформи, кандидатура за чланство у ЕУ, чланство у НАТО и смањење потрошње јавног сектора.

Аналитичари упозоравају да би рејтинг могао бити смањен у случају дуготрајног одгађања усвајања овогодишњег буџета и одгађања сервисирања спољних обавеза, као што је то био случај у јануару.

Агенција “Стандард и Пурс” снизила је 30. новембра кредитни рејтинг БиХ са “Б+” на “Б”, уз стављање рејтинга на посматрање због могућих негативних импликација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана