„Стандард енд пурс“ потврдио кредитни рејтинг Б за БиХ

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Међународна рејтинг агенција "Стандард енд пурс" потврдила је тренутни кредитни рејтинг БиХ "Б" са стабилним изгледима, саопштено је данас из Централне банке БиХ.

Према процјени аналитичара ове агенције, кредитни рејтинг БиХ може бити повећан ако буде "унапређења на домаћој политичкој сцени, уз већи ниво сагласности и мање конфронтација", те јачу усмјереност на структурне реформе и економски раст.

Трајна неизвјесност, према њиховој оцјени, могла би негативно утицати на раст, који би у овој години износио 2,7 одсто, док је за 2021. годину процијењени раст од 6,7 одсто.

Позитивна околност је да нето дуг БиХ остаје низак, испод 30 одсто БДП-а, што даје простор за дјеловање у фискалној политици, чак и ако политички догађаји буду утицали на кредитне линије међународних финансијских институција.

У извјештају се наводи да је економија БиХ у 2021. години имала користи од снажног извоза посебно у области минералних производа, метала и дрвопрерађивачког сектора, нарочито према ЕУ, гдје је већина кључних трговинских партнера БиХ.

Tуризам се, такође, опоравља, па је за девет мјесеци прошле године достигао ниво од око 60 одсто у односу на период прије пандемије вируса корона, који и даље представља ризик.

У складу са цјеновним трендовима у другим земљама, инфлација у БиХ расте, те је у просјеку у 2021. износила два одсто након дефлације од 1,6 одсто у 2020.

Цијене хране, енергије и превоза кључни су покретачи инфлације. У овој години аналитичари очекују инфлацију од 4,2 одсто, дијелом и због ефеката који ће се пренијети из 2021. године.

Дугорочно се предвиђа да ће индекс потрошачких цијена расти умјерено два до 2,5 одсто годишње током периода 2023. до 2025. године.

Аранжман валутног одбора у БиХ, према оцјени аналитичара, представља важно економско сидро.

Постојећи Управни одбора наставио је са пуним радом, те "Стандард анд пурс" очекује стабилно функционисање Централне банке у наредном периоду без обзира на тренутну политичку ситуацију.

Аналитичари наводе да до смањења кредитног рејтинга може доћи у случају додатног погоршања политичке конфронтације, што би вјероватно утицало на постојеће механизме сервисирања дуга и довело до израженијих негативних импликација на формулисање економске политике и раст.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана