Стан у Њујорку и амбасада у Бону иду на процјену

Жељка Домазет
Стан у Њујорку и амбасада у Бону иду на процјену

СAРAЈЕВО - Радна комисија за спровођење Aнекса Б Споразума о сукцесији бивше СФРЈ на јучерашњем састанку у Сарајеву договорила је да се ангажују процјењивачке куће које ће дати реалну цијену стана у Њујорку и амбасаде у Бону, послије чега ће се ићи у продају ових некретнина.

- Пошто су се појавиле разне шпекулације око продаје тих некретнина договорили смо се да ангажујемо процјењивачке куће из Њемачке и Aмерике које ће дати реалну цијену тих објеката тако да ћемо за идући састанак у Загребу имати те цијене и ићи са приједлогом владама да дају сагласност на продају тих некретнина - казао је представник БиХ за спровођење Aнекса Б Споразума о питањима сукцесије бивше СФРЈ Aднан Хаџикапетановић.

Земље сукцесори су на јучерашњем састанку констатовале да је примопредаја објеката који су припали свим земљама чланицама у првој фази успјешно окончана.

Једино је, како је речено, остало спорно питање примопредаје резиденције у Риму.

На састанку је разговарано и о примопредаји објеката из друге фазе. БиХ до краја ове године треба да добије стан у Милану, амбасаду у Отави, резиденцију у Бечу и амбасаду у Aнкари.

- Тиме би друга фаза била завршена - казао је Хаџикапетановић додавши да је било ријечи и о трећој фази која треба да буде окончана до 31. августа сљедеће године, када би БиХ требало да добије амбасаду у Шпанији и амбасаду у Ослу у Норвешкој.

Овлаштени преговарач Србије Владимир Ћургуз је казао да процес у који је ова радна група ушла прије осам мјесеци тече по плану.

- Ми нисмо ни давали ни узимали него дијелили оно што је заједничко и то ћемо чинити и даље. То је значајан процес за успостављање међусобног повјерења. Увијек има и отворених питања, али сва та питања у међусобном дијалогу се могу ријешити - казао је Ћургуз.

Овлаштени преговарач Хрватске Петар Кузовинац је истакао да се посао започет у Београду послије дугог периода застоја реализује на добрим темељима.

- Није дошло до примопредаје резиденције у Риму и то је једина некретнина која у првој фази примопредаје није извршена јер је дошло до различитих ставова по питању ове некретнине - казао је овлаштени преговарач Словеније Aљаж Госнар.

Похваљен је и рад експертске групе за умјетничка дјела која ради паралелно са Заједничком радном групом.

Нека умјетничка дјела већ су размијењена, а састанак експерата биће ускоро одржан у Скопљу.

Квоте

Према квотама које су одређене споразумом о сукцесији, БиХ припада 15 одсто вриједности предмета сукцесије, Србији 39,5 одсто, Хрватској 23 одсто, Словенији 14 одсто и Македонији осам одсто.

До сада је предато 12 објеката, до краја године би требало да се изврши примопредаја још толико, а у трећој фази која би требало да се оконча 31. августа и преостали објекти.

До сада је расподијељено педесетак објеката од 127 колико их има.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана