Стагнација привреде БиХ и сљедеће године

Глас Српске
Стагнација привреде БиХ и сљедеће године

СAРAЈЕВО - Бруто домаћи производ (БДП) БиХ ове године могао би да оствари пад од три одсто, доћи ће и до пада индустријске производње и запошљавања, а стагнација би могла да се настави и у 2010. години, казао је јуче савјетник министра финансија и трезора БиХ Петар Краљевић.

Он је на конференцији за новинаре поводом почетка Четвртог међународног састанка представника влада и пословних људи југоисточне Европе са представницима ЕУ, високоразвијених земаља Aзије и Руске Федерације истакао да БиХ биљежи константан трговински дефицит, што је приморава да осигура што већи обим прилива страних инвестиција, те нова тржишта за извознике и предузећа из БиХ.

Према његовим ријечима, до краја ове године у инфраструктурне пројекте у БиХ биће инвестирано 39 милиона евра средстава Европске комисије, а 2010. године додатних 50 милиона евра.

- Велики дио већ планираних инфраструктурних пројеката у БиХ остаће нефинансиран, усљед кризе и неопходних мјера штедње на које су се обавезале власти БиХ. Важност наше сарадње са ЕУ представља и чињеница да ће реформе бити настављене послије уласка у ЕУ, а за прилагођавање ћемо користити погодности додатних европских фондова - нагласио је Краљевић.

Он је рекао да је сусрет представника влада и пословних људи веома значајан, јер привредници из ширег региона имају прилику да размијене информације и остваре сарадњу кроз примјену пројеката од заједничког интереса.

На дводневном Четвртом сусрету представника влада и пословних људи, који се одржава у Сарајеву, позвано је 350 учесника који би требало да презентују 39 инвестиционих пројеката, чија је вриједност већа од 30 милијарди евра.

Организатор сусрета, директор "Унипол трејдинг лимитид" корпорације са Кипра Кемал Дерyић, рекао је да је задатак организатора сусрета да се успостави повјерење, те да се поставе нови темељи међусобног повезивања, како би се развијала међусобна сарадња и обезбиједили услови за проширење тржишта.

- Желимо да повежемо пословне људе са простора бивше Југославије са високорангираним менаyерима ЕУ и свијета, да омогућимо токове робе и капитала и да се при томе сва плаћања врше легалним путем, преко банкарског система, а не путем сиве економије која је присутна и данас - истакао је Дерyић.

Србија

Секретар Привредне коморе Београда Светозар Крстић рекао је да су у Комори заинтересовани за поспјешивање сарадње Србије и БиХ, јер се ради о двије привреде које су најближе и најкомплементарније. Он је додао да сама чињеница да постоје специјалне и паралелне везе са Републиком Српском говори да постоји могућност за знатно проширење те сарадње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана