"Штада" остварила двоцифрен раст у 2020.

ГС
"Штада група"
Foto: "Штада" | "Штада група"

БАД ВИЛБЕЛ – "Штада група", у оквиру које послује "Хемофарм", показала је да је отпорна на кризу коју је пандемија вируса корона изазвала широм свијета – ова компанија у 2020. години на глобалном нивоу остварила је раст продаје од 18 одсто и годишњу продају која на групном нивоу премашује три милијарде евра.

"Штада" је значајно искорачила у односу на тржиште које стагнира и показала снагу да у тешким временима омогући редовно снабдијевање болница и пацијената лијековима.

- Током читаве прошле године, наш приоритет био је да осигурамо здравље и безбједност наших запослених и њихових породица. Такође, на пандемију смо одговорили агилношћу и наставили смо да јачамо наш ланац снабдијевања. Поносан сам на то како је Штада, усред пандемије, неуморно радила са стотинама партнера на редовном снабдијевању тржишта лијековима и испуњавању наше сврхе да као поуздан партнер бринемо о здрављу људи - коментарише генерални директор Штаде Петер Голдшмит.

Раст EBITDA од 15 одсто на 713 милиона евра

Успјешне аквизиције, као и унапређење ефикасности у ланцу снабдијевања, набавкама, продаји и маркетингу, допринијели су увећању кориговане добити прије камате, пореза и амортизације (EBITDA) за 15 одсто на 713 милиона евра.

- Ми смо остварили раст продаје и профита изнад тржишног просјека, а то је резултат великог ангажовања и предузетништва наших запослених. Наша стратегија да позиционирамо "Штаду" као партнера избора у области здравствених производа широке потрошње, фармацеутских специјалитета и генеричких производа успијева - наводи генерални директор "Штаде".

"Штада" - један од пет водећих играча у Европи

Током 2020. године, "Штада" је доспјела на четврто место на европском тржишту генеричких производа, док је на тржишту здравствених производа широке потрошње своју позицију унаприједила са деветог на пето мјесто. Ван Европе, "Штада" је наставила да јача своје присуство на одабраним азијским тржиштима попут Кине, Филипина и Вијетнама, као и на Блиском истоку и у Сјеверној Африци. Брендови здравствених производа широке потрошње и фармацеутских специјалитета сада чине око половину продаје Групе у укупном износу од  3,01 милијарде евра у 2020. години. Компанија је током прошле године закључила седам аквизиција и 80 лиценци што је повећало број запослених за 1.675 нових позиција на укупно 12.300 радника које "Штада" запошљава широм свијета.

"Хемофарм" – лидер у региону

"Хемофарм" послује у оквиру "Штада групе" од 2006. и из године у годину увећава своје производне капацитете и асортиман лијекова и других препарата које настају у његовим погонима.

- Ми смо и прошле године потврдили лидерску позицију у региону са произведених 6,5 милијарди таблета и других форми. Пошто говоримо о години коју је обиљежила, нажалост још актуелна пандемија, наш највећи успјех свакако је чињеница да смо на вријеме и у потребној количини у нашим фабрикама у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори произвели лијекове и испоручили их широм свијета. Личним примјером показали смо колико је за сваку земљу и њене грађане важно да имају домаћу производњу лијекова - истиче генерални директор "Хемофарма" Роналд Зелигер.

Оптимистични изгледи за 2021.

Ослањајући се на јасну стратегију, компанија очекује да ће наставити раст у 2021. "Штада" разматра нове аквизиције, лиценцирање и друге прилике за развој пословања, и зато је увјерена у остварење даљег раста у овој години.

- Као партнер избора у области здравствених производа широке потрошње, фармацеутских специјалитета и генеричких производа, Штада шири свој портфолио и остварује нашу сврху да бринемо о здрављу људи као поуздан партнер - закључио је Голдшмит.

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана