Стабилност банкама гаранција штедишама

Далиборка Секулић
Стабилност банкама гаранција штедишама

БAЊA ЛУКA - Штедни улози становника тренутно су најсигурнији у банкама јер је банкарски сектор Републике Српске дугорочно један од најстабилинијих у БиХ, а томе у прилог иде и аранжман ММФ - којим су штедни улози становништва додатно загарантовани.

Према ријечима предсједник Секције за банкарство у Удружењу економиста РС "SWOT" Aлександра Љубоје банкарски сектор у РС стабилан је захваљујући, првенствено доброј капитализацији банака, али и доброј регулативи од стране Aгенције за банкарство РС.

- Због тога, у банкама је данас сигурно штедјети. Инвестициони фондови, с друге стране, дају већи принос од банака, али самим тим и већи ризик. Физичка и правна лица у правилу су склонија да штеде у банкама, јер немају могућност анализе и процјене улагања - објаснио је Љубоја.

Пензиони фондови, животно осигурање, хартије од вриједности и други видови штедње који су у свијету врло популарни, код нас још увијек нису заживјели.

Економисти ово објашњавају тиме да становници Српске још увијек новац, без обзира на пољуљано повјерење, радије повјеравају банкама него инвестиционим фондовима који су код нас почели да функционишу тек однедавно.

У Централној банци БиХ кажу да је повјерење грађана у банкарски сектор пољуљано дијелом због страха од кризе, а дијелом и због потеза које су поједине банке повукле у свом пословању, а тичу се каматних стопа.

- Чињеница је да су услови у којима банке у БиХ дјелују значајно другачији у односу на период прије годину или двије, новац је постао скупљи и теже доступан, а на висину каматне стопе, осим еурибора, утичу и други фактори - рекли су у Централној банци.

Истичу да ниједна комерцијална банка у овој години није имала проблеме с ликвидношћу, па су сви захтјеви грађана за исплатом испоштовани.

- Мјере које је предузела Централна банка БиХ значајно су подржале напоре комерцијалних банака. Може се рећи да је сада присутан благи тренд повећања депозита, а томе у прилог говоре и статистички подаци - казали су у Централној банци.

Економисти становницима РС препоручују да, без обзира који вид штедње одабрали, сваки од њих је сигурнији од чувања новца код куће.

Депозити

Према подацима Централне банке укупни депозити становништва у БиХ на крају маја 2009. године износили су 5,21 милијарди марака, што је за око 270 милиона мање у односу на исти период прошле године када су износили 5,48 милијарди марака. Од укупног износа депозита становништва, депозити по виђењу износе око двије милијарде марака, док су орочени и штедни депозити 3,2 милијарде марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана