Стабилне цијене хране на берзама

Глас Српске
Стабилне цијене хране на берзама

ЊУЈОРК - Цијене хране на свјетским трговинским берзама су се стабилизовале, али се неће вратити на ниво од прије 2008. године, у којој је дошло до вртоглавог поскупљења сировина, саопштио је Свјетски програм за храну а преносе агенције.

- Тада је то подстакло инфлацију у многим земљама у развоју - наводи се у саопштењу Свјетског програма за храну.

Даље ова агенција Уједињених нација наводи да упркос стабилизацији цијена хране на свјетском нивоу, оне упорно остају високе у многим земљама у развоју, а тај тренд додатно погоршава свјетска привредна криза, која угрожава извозне послове и инвестиције.

Замјеница извршног директора Свјетског програма за храну, Шила Сиулу наглашава да су се свјетске цијене хране стабилизовале на одрживом нивоу, упркос чињеници да су глобалне залихе у овом сектору најниже за посљедње двије деценије.

- Свјетске цијене основних житарица - пшенице, кукуруза и риже - које су у 2008. знатно одскочиле, такође су у овом периоду постале стабилне - истакла је Шила Сисулу.

Она, међутим, напомиње да у Aфрици цијене хране ипак нису опале у истој мјери као другдје у свијету.

- То додатно отежава и онако тежак положај становништва у афричким земљама гдје је проблем несташице хране деценијама присутан. Многе земље нису у могућности да набављају храну а зна се шта тај проблем носи са собом и како утиче на сиромашно становништво - казала је Шила Сисулу.

Према прогнози Међународног монетарног фонда (ММФ), свјетска привреда ће ове године, због финансијске кризе, забиљежити пад за 1,4 одсто, али би у 2010. требало поново да почне расти.

- Стопа раста свјетске привреде наредне године требала би да буде по стопи од 2,5 одсто - саопштено је из Међународног монетарног фонда.

Помоћ

Свјетски програм за храну је Aгенција Уједињених нација која с који прикупља и дистрибуише храну и друге потрепштине популацијама које пате од природних катастрофа и глади. Помаже нацијама у којима постоји таква популација у пријему и дистрибуцији хране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана