Ста­би­ли­зо­ва­но стање у Бир­чу

Го­ран Ма­уна­га
Ста­би­ли­зо­ва­но стање у Бир­чу

Звор­ник - Стање у Фа­бри­ци гли­ни­це "Би­рач" у Звор­ни­ку сва­ким да­ном све је боље у одно­су на ка­тас­тро­фал­ну си­ту­аци­ју ко­ју смо за­те­кли у апри­лу, а на прољеће ви­ше не би тре­ба­ло да бу­де про­бле­ма са ли­кви­днош­ћу, ни у "Бир­чу", ни у и за­ви­сним пре­ду­зе­ћи­ма.

Изја­вио је то сте­чај­ни упра­вник у звор­ни­чкој фир­ми Ла­зо Ђур­ђе­вић и до­дао да сте­чај иде у до­бром прав­цу.

- У про­те­клом пе­ри­оду би­ло је те­шко у "Бир­чу" одржа­ти ли­кви­дност, а по­го­то­во нас­та­ви­ти про­цес прои­зводње, али је стање шест мје­се­ци по­сли­је уво­ђења сте­ча­ја, сва­ким да­ном све боље. Раз­го­ва­рао сам с ди­ре­кто­ром "Алу­ми­не" и на прољеће се оче­ку­је мно­го боље стање, јер та­да ви­ше не би тре­ба­ло да бу­де про­бле­ма с ли­кви­днош­ћу у "Бир­чу" и за­ви­сним пре­ду­зе­ћи­ма - ис­та­као је Ђур­ђе­вић.

На­гла­ша­ва да је ри­јеч о фир­ми ко­ја има ка­дро­ве, опре­му и одли­чну пер­спе­кти­ву, али ко­ја нај­ви­ше за­ви­си од ду­жи­не тра­јања пар­ни­чних пос­ту­па­ка.

- Да ту има­мо чис­ту си­ту­аци­ју већ би­смо мо­гли да иде­мо у ре­ор­га­ни­за­ци­ју и да тра­жи­мо стра­те­шког пар­тне­ра - ре­као је Ђур­ђе­вић.

Ка­зао је да је нај­ве­ће при­јављено по­тра­жи­вање пре­ма "Бир­чу", од уку­пно 190 ми­ли­она КМ по­тра­жи­вања ко­је је у су­ду оспо­рио, има­ла Укио бан­ка ко­ја је тра­жи­ла 155 ми­ли­она КМ. До­да­је да ос­та­ли дио су­ме отпа­да на по­тра­жи­вања ко­ја има­ју По­рес­ка упра­ва РС, пре­ду­зе­ће "Срби­ја гас" и још не­ко­ли­ко мањих по­вје­ри­ла­ца.

- Уку­пно је би­ло 107 при­ја­ва по­тра­жи­вања по­вје­ри­ла­ца. До са­да сам се на два ро­чи­шта изја­снио о 90. Ме­ђу ос­та­лих 17 при­ја­ва по­тра­жи­вања, за ко­је ће изјашњавање би­ти на ро­чи­шту у ја­ну­ару, је и "Алу­ми­на" ко­ја по­тра­жу­је 70 ми­ли­она КМ. Али то је за­ви­сно пре­ду­зе­ће и не­ће би­ти про­бле­ма. Ту је и још је­дна фир­ма из Срби­је и не­ко­ли­ко мањих по­тра­жи­вања - ка­же Ђур­ђе­вић.

До­дао је да они чи­ја су по­тра­жи­вања оспо­ре­на у на­ре­дних 30 да­на мо­гу да по­дне­су при­ја­ву суд­ским пу­тем и да на тај на­чин тра­же оспо­ре­не изно­се.

- Пра­вни ек­спер­ти, с ко­ји­ма ће­мо ових да­на има­ти сас­та­нак, да­ће сво­је мишљење о то­ме ко­је смо ми пар­ни­чне пос­туп­ке оба­ве­зни да по­кре­не­мо, а ко­је ће, нај­вје­ро­ва­тни­је, да по­кре­ну дру­ги. Пре­тпос­тављам да ће пос­ту­пак по­кре­ну­ти Укио бан­ка у је­дном ди­је­лу, а ми ће­мо у дру­гом. Ти пос­туп­ци ће ду­го тра­ја­ти - ка­же Ђур­ђе­вић.

Пред­сје­дник Син­ди­ка­та "Бир­ча" Ра­ди­слав Сто­ја­но­вић ка­же да у фа­бри­ци све фун­кци­они­ше нор­мал­но.

- Сад има­мо по­тпу­ну си­гур­ност у ра­ду, ру­ко­вод­ство до­бро обавља свој по­сао и са­ра­ђу­је са Син­ди­ка­том. Ра­дни­ци ви­ше не стра­ху­ју од отпу­штања - ка­же Сто­ја­но­вић.

Упра­ва Кри­ми­на­лис­ти­чке по­ли­ци­је МУП-а Ре­пу­бли­ке Српске не­да­вно је Спе­ци­јал­ном ту­жи­лаш­тву РС по­дни­је­ла че­ти­ри из­вје­шта­ја про­тив се­дам држављана Ли­тва­ни­је ко­ји су управљали Фа­бри­ком гли­ни­це "Би­рач". Вла­да РС је у апри­лу, на при­је­длог Ко­ор­ди­на­ци­оног ти­ма за пра­ћење стања у "Бир­чу", да­ла са­гла­сност По­рес­кој упра­ви РС да се у тој фа­бри­ци отво­ри сте­чај­ни пос­ту­пак.

На­бав­ка

Ђур­ђе­вић ка­же да по­вје­ри­оци ко­ји има­ју по­тра­жи­вања ри­јет­ко да­ју ро­бу без га­ран­ци­је или аван­са.

- Али ми с тим не­ма­мо про­бле­ма иако је у то­ку ства­рање са­свим дру­га­чи­је сли­ке од оне ка­ква је би­ла при­је отва­рања сте­ча­ја, кад се до­бављачи­ма ду­го­ва­ло. Не­ма­мо про­бле­ма ни с на­бав­ком, ни са пла­сма­ном ро­бе - ка­же Ђур­ђе­вић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана