Шта Србији доноси Јужни ток?

Танјуг
Шта Србији доноси Јужни ток?

Београд - Гасовод Јужни ток донијеће Србији велику корист и инвестиције вриједне 1,7 милијарди евра, оцијењују стручњаци.

После најаве да радови на изградњи гасовода Јужни ток кроз Србију званично почињу 24. новембра ове године, Србију, по оцијени стручњака, очекује реализација једне од највреднијих инвестиција у посљедњих неколико деценија и "први прави пројекат" који ће донијети велику корист и инвестиције вриједне 1,7 милијарди евра.

Почетак изградње тог магистралног гасовода кроз Србију договорен је данас у Београду, на састанку предсједника Владе Србије Ивице Дачића и предсједника Управног одбора Гаспрома Алексеја Милера.

Руска делегација састала се одвојено и са предсједником Србије Томиславом Николићем и вицепремијером Александром Вучићем, а приликом ових сусрета наглашен је значај овог пројекта за српску привреду и сарадњу двије земље.

Руска страна је предложила да 24. новембра свечано буду потписана још три документа: споразум о транспорту гаса кроз Србију, споразум о финансирању српског удијела и посебни уговор са Владом Републике Србије.

Свечани почетак радова на Јужном току у Србији очекује се, према ранијим најавама, код села Ковиља у Војводини, а у фебруару би требало да крену и практично радови.

Дионица гасовода кроз Србију, дуга је 421 километара и вриједна је 1,7 милијарди евра, а на њеној изградњи ће бити упослено неколико хиљада радника и српских грађевинских компанија, произвођача опреме и предузећа из услужних дјелатности.

Захваљујући овом пројекту, Србија ће постати регионално енергетско чвориште, и биће енергетски безбједна.

Улаз Јужног тока из Бугарске у Србију биће код Зајечара, а излаз код Суботице, уз два планирана одвојка ка Хрватској и Републици Српској, а разматра се и могућност да један крак гасовода иде ка Македонији и Косову и Метохији.

Изградњу Јужног тока кроз Србију ће реализовати заједничко предузеће "Јужни ток Србија", у којем Србијагас има 49 одсто, а руски Гаспром 51 одсто власништва. За тај гасовод припремљена је локацијска дозвола, главни идејни пројекат и просторни план подручја посебне намјене, а Србија је усвојила и посебан закон о Јужном току, који ће допринијети убрзању експропријације земљишта на траси гасовода кроз Србију.

Гасовод Јужни ток кроз Србију ће се градити из осам лотова, а компресорске станице биће код Параћина и Врбаса.

Најављено је да ће за Јужни ток кроз Србију у 2014. години бити на располагању 500 милиона евра.

Пуштање у рад гасовода је планирано до краја 2015.

"Јужни ток је веома значајан за Србију како у енергетском, тако и у економском погледу и свако ко жели добро Србији, треба да жели да се Јужни ток што пре реализује", изјавио је Танјугу председник српског Удружења за гас Војислав Вулетић.

"Јужним током, за чију изградњу у Србији се изјаснило 73 одсто грађана Србије, пролазиће огромна количина гаса ка средњој и јужној Европи преко наше територије, од чега ће Србија имати велику корист и због наплате транзитних такси", напоменуо је Вулетић.

Јужни ток је важан и због тога што ће Србија, када тај гасовод прође преко њене територије, бити у могућности да гради гасне електране за производњу струје, која се све више увози, а и због све већих захтјева за "зеленим киловатима" и испуњења обавеза везаних за смањење загађења ваздуха, додао је Вулетић.

Професор Економског факултета Љубодраг Савић изјавио је Танјугу да је Јужни ток један од најзначајнијих заједничких пројеката са Русијом, и нагласио да се ради о капиталној инвестицији, која је важна не само за енергетски сектор, већ и за друге индустријске гране у Србији.

Корист за Србију од Јужног тока је огромна и тај гасовод нас ослобађа енергетске зависности и укључује у мапу европских гасовода, додао је Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана