Шта се то дешава са берзом у САД?

Агенције
Шта се то дешава са берзом у САД?

Прошла недјеља је за америчке акције била најгора у посљедње четири године, пише у својој анализи Бизнис инсајдер.

Иако се америчко тржиште успјешно опирало грчкој дужничкој кризи, чини се да га је тешко погодила прошлонедјељна неочекивана девалвација кинеске националне валуте. Но, ништа ситуација ништа другачија није била ни на великим европским и азијским тржиштима која су сва редом своја пословања завршавала у минусу

О озбиљности ситуације довољно говоре подаци да је, на примјер, берзански индекс Дов, који је јуче пао за 500 поена, није од новембра 2008. падао за више од 300. С&П 500 пао је за 5% премда од маја 2012. није падао испод 4 %, а више од 100 поена у пет дана није губио већ дуже од седам година. Vix, категорија позната и као берзански индекс страха, скочио је јуче за 25 одсто и тако забиљежио свој највећи скок икада.

Проблематичан престанак раста кинеске економије

Велик утицај на стабилност глобалне економије има, наравно, развој кинеског тржишта, другог највећег привреде на свијету. Осим што је Кина прошле недјеље девалвирала јуан, њене власти ове недјеље су обзнаниле да мануфактурна прозводња достигла свој минимум што је тренутно утицало на азијско берзанско стање.

Главни индекс шангајске берзе пао је за 4,3% . Хонг Конг је, додуше, пао само за 1.5%, али само зато што су мешетари Ханг Сенг прошле недјеље одлучили да инвестирају овогодишњу цјелокупну зараду. Јапански Никкеи 225 недјељу је затворио са Монус од 3%.

Лоше се пословало и на европским берзама. Лондонска, франкфуртска, париска и миланска берза такође су забиљежиле падове од 3%, упркос томе што је истраживање показало (минимални) раст еврозоне. Но, исто је истраживање указало и на алармантну стагнацију француског привреде, друге највеће европске економије.

Рекордни пад цијене нафте

Цијена нафте прошле недјеље је накратко пала испод психолошке границе од 40 долара по барелу. Треба на уму задржати чињеницу да је то 25% мања цијена од оне коју је барем имао још почетком ове године.

Стручњаци се слажу да би такав пад цијене нафте, односно пад потражње за нафтом и сличним сировинама могао бити индикатор да престанак глобалног економског раста. Добра страна овог пада је да ће цијене рачуна за крајње потрошаче можда бити ниже, али то уједно значи и да ће велике нафтне компаније (које су досад биле највећи инвеститори) бити у минусу, што би н акрају могло генерисати само додатне губитке на тржишту деоницама .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана