Шта нам блокчејн технологија омогућава као корисницима?

Јована Диљевић
Шта нам блокчејн технологија омогућава као корисницима?

Обзиром да смо причу о виртуелним (крипто) валутама започели са Биткоин-ом, причу о блокчејн технологији ћемо такође започети биткоиновим блокчејном.

Технологија дистрибуиране јавне књиге (евиденције) односно блокчејн тенологија представља јединствени регистар свих трансакција које су се десиле у систему Биткоина. Посматрајући ову дефиницију закључили бисмо – па блокчејн технологија није ништа спектакуларно, јер и било који други систем путем којег се врше плаћања води евиденцију тих трансакција и смијешта их у своју базу података; Управо супротно. А, хајде да откријемо и који су то разлози због којих је блокчејн технологија једна од највећих иновација у погледу система плаћања.

Пружање услуга у вези са дигиталном имовином – шта је дозвољено?

Као прво, и најважније, највећа вриједност блокчејн технологије је управо начин слања и складиштења информација о трансакцијама. Сам појам блокчејн састоји се од двије ријечи које преведено са енглеског језика значе: блок и ланац. Дакле, ако буквално преводимо, блокчејн представља ланац блокова.

У колико посматрамо кретање трансакција кроз блокчејн мрежу, закључићемо да се свака појединачна трансакција пакује у виртуелне блокове који се додају у ланац, који су међусобно повезани криптографијом. Управо ова особина представља најважнију особину блокчејна, а то је непромјењивост података који су уписани у блокчејн. Сама чињеница да се једном унесени подаци у блокчејн не могу промијенити без да се промијени и садржај свих блокова, пружа сигурност корисницима да су могућности за малверзације скоро па непостојеће.

Као друго, биткоин је децентрализован, тако да не постоји централни сервер (или слично) који служи за повезивање корисника. Сви корисници блокчејна су повезани у пеер-то-пеер мрежу, а сваки корисник представља један чвор те мреже. Дакле, сваки корисник има своју биткоин адресу, приватни и јавни кључ. У колико бисмо блокчејн технологију поредили са класични платним системима комерцијалних банака, биткоин адреса би представљала број вашег рачуна у банци (који је јаван) а приватни кључ би представљао пин код који користите за верификацију плаћања. Разлика ова два система је у томе што, нпр. када изгубите пин код којим верификујете плаћања са трансакционог рачуна – банка ће вам издати нови, Али, у колико изгубите приватни кључ ваше блокчејн адресе – изгубили сте и приступ свим биткоинима које имате на њему, иако они у систему и даље постоје, али им нико не може приступити без приватног кључа.

Кратки историјски осврт и нови облици дигиталне имовине

Често можемо чути како је биткоин систем – систем без посредника – што је нетачна информација.

Чињеница је да код ових трансакција не постоји посредник у класичном тумачењу – као неко ко извршава нашу трансакцију и за то узима провизију, ко може да замрзне средстава или одложи уплату, али сви корисници блокчејн технологије су заправо посредници. Сваки корисник представља чвориште у мрежи које провјерава информацију о трансакцији (нпр. да ли на адреси пошиљаоца има довољно биткоина за обављање трансакције?, да ли је валидна адреса примаоца?, да ли је валидан потпис пошиљаоца? итд.) и просљеђује је даље, све док није потпуно провјерена од стране свих учесника у мрежи. Тек тада се она уписује у блокчејн мрежу.

Битно је напоменути да све биткоинове трансакције јавне, а карактерише их:

1. Блокчејн је јаван и свако му може приступити, путем бројних сервиса за преглед истих, најпознатији је блокцхаин.инфо;

2. Свако може да учествује у креирању блокова блокчејн мреже – популарно названо „рударење“;

3. Свако може да врши трансакције у блокчејн систему. Све што је потребно је да преузмете апликацију неког од дигитланих новчаника за трговину криптовалутама.

Да закључимо, једноставност кориштења, трговина „без посредника“ и сигурност су оно што карактерише блокчејн мрежу, те су баш ове карактеристике кључне за створено повјерење у блокчејн технологију (иако за њено функционисање не гарантује држава) као и за свакодневни пораст броја корисника, а самим тим и броја трансакција.

Ауторски текст адвоката Јоване Диљевић

Напомена: Текст не представља правни савјет, већ лични став аутора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана