Шта фирмама у Српској недостаје да би боље пословале

Данијела Бајић
Шта фирмама у Српској недостаје да би боље пословале

БАЊАЛУКА - Предузећа у Српској ове године могу да рачунају на 14,4 милиона марака подстицаја за директна улагања која ће, кажу привредници, добро доћи у модернизацији производње, али да је за постизање значајно бољих услова рада и веће продуктивност потребно много више новца.

Тридесетодневни позив, који је Министарство привреде и предузетништва РС јуче расписало, реализује се на основу пројекта привредног субјекта у вези са набавком савремених технологија и опреме, односно нове или кориштене опреме која није старија од осам година те развој и иновацију. 

Како је наведено у позиву, средства су намијењена за суфинансирање дијела оправданих улагања пројеката привредних субјеката из области индустрије текстила, одјеће и обуће, индустријске прерада дрвета, електро и металне те индустрије гуме и пластике. На овај вид подршке могу да рачунају и фирме у области папирне и графичке индустрије и производње осталих производа од неметалних минерала.

- Привредни субјекти на јавни позив могу доставити само један пројекат, а подстицајима се суфинансира вриједност оправданих улагања до милион марака - стоји у позиву.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић истакао је за “Глас Српске” да је ово добра мјера коју су иницирали прије неколико година, међутим, за боље резултате потребно је издвојити много више новца.

- Досадашња пракса показала је да је 14 милиона марака, које издваја Влада РС, генерисала додатних 100 милиона КМ инвестиција. Улагање у технолошки модернију опрему у компанијама је нешто што је пријеко потребно - казао је Рачић.

Због тога је, нагласио је он, добро да се компаније, које у овој години планирају инвестициона улагања, пријаве и да уз подстицај Владе РС покушају да унаприједе своје пословање, а самим тим побољшају конкурентност на тржишту.

- Наша амбиција је да се та мјера настави и у наредним годинама, а и да средства за ту намјену буду далеко већа него што је то у овом моменту. Сматрамо да би сада требало ићи са минимално 30 милиона за подстицаје да бисмо имали много веће ефекте у самој привреди - рекао је Рачић, оцијенивши да Српска данас има компаније које примјењују модерне технологије те су конкурентне и на свјетском тржишту.

Да је за ове намјене потребно много више средстава сматра и потпредсједник Уније послодаваца РС Саша Тривић. Он каже да надлежни умјесто да повећају те подстицаје, они ове године још избацују одређене привредне гране из ових мјера.

- Од око 250 оних који су прошле године конкурисали због промјене начина бодовања, према нашем мишљењу неоправданог, смањен је и број корисника. Није довољно само обезбиједити средства, потребно је и водити рачуна коме се и како дијеле - истакао је Тривић.

Радна снага

Горан Рачић је истакао да су домаћој привреди тренутно потребна већа средства и улагање у инвестиције како би био надокнађен недостатак радне снаге.

- Модернија опрема је више роботизована и далеко продуктивнија, због чега је потребно мање радне снаге него што је то било потребно у претходним годинама - казао је Рачић, додајући да недостатак радне снаге није само проблем у Српској, него и у цијелом региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана