Шта доноси Закон о енергетици

Нада Бранковић
Шта доноси Закон о енергетици

БAЊA ЛУКA - Спровођењем Закона о енергетици на јединствен начин ће се уредити тржиште енергије и то на принципима демонополизације, конкурентности, равноправности и заштите права свих страна али и сигурности снабдијевања енергијом.

Помоћник министра индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Љубо Гламочић истакао је да је увођење овог закона од велике користи, јер у Српској, до сада није постојао закон који би објединио све врсте енергије као комерцијалну робу и којим би се ујединило тржиште енергије са директивама Европске уније.

- Циљ овог закона, чији је нацрт усвојила Народна скупштина РС крајем 2008. године, јесте додатно уређење тржишта енергије, сигурност снабдијевања енергијом, заштита потрошача, промоција одрживог развоја кроз коришћење обновљивих извора енергије као и унапређење енергетске ефикасности - каже Гламочић.

Додао је да се увођењем Закона о енергетици, први пут уводи заједничка дефиниција енергије као што су електрична енергија, топлотна енергија, природни гас, нафта и нафтни деривати и биогориво.

- Коришћењем обновљивих извора енергије обезбјеђује се смањење употребе фосилних горива, док се коришћењем разноврсних извора енергије повећава сигурност снабдијевања и дугорочно смањење зависности од увоза - каже Гламочић.

Подстицањем производње енергије из обновљивих извора, додао је, као и прописивањем мјера за повећање енергетске ефикасности обезбјеђује се рационалнија потрошња енергије.

- Имајући у виду слабости досадашњег начина прикупљања и праћења података енергетске статистике, планирано је увођење "еуростат" методологије за детаљну енергетску статистику и аналитику - каже Гламочић.

Појаснио је да је то један од битних предуслова за мјерење резултата напретка, поготово у областима за које се, према директивама ЕУ, очекује дефинисани ниво напретка изражен у процентима.

Мале ХЕ

Гламочић је нагласио да би се изградњом што већег броја мини-хидроелектрана у РС покренуле значајне инвестиције, а обезбиједила би се и додатна производња  струје.

- За сада ће десетак уговора од 107 о додјељивању концесија за изградњу мини-ХЕ у РС бити раскинуто, јер ни двије године након њиховог потписивања није дошло до њихове реализације - каже Гламочић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана