Шта ће јести Русија?

Б92, Qz
Шта ће јести Русија?

Москва - Након одлуке Русије да забрани увоз хране из ЕУ, САД, Норвешке, Канаде и Аустралије грађани ће морати да се ослоне на друге земље и домаћу производњу.

Прошле године Русија је увела храну у врijедности од 43 милијарде долара, што је око трећине годишње потрошње у цijелој земљи. То је велика рупа коју треба попунити, а потрага за замjенама за америчку пилетину, француске сиреве, норвешке морске плодове, канадску свињетину и јунетину из Аустралије већ траје.

Као природни партнери виде се земље Евроазијске уније у настајању - Биjелорусија и Казахстан.

Ипак, већи договори се припремају нешто даље, прије свега о повећању увоза воћа из Турске, као и нових уговора о куповини живинског меса из Бразила. Бразилски фармери се надају да ће у наредном периоду учетворостручити извоз својих производа у Русију.

Очекује се да руске санитарне инспекције крену са убрзаним издавањем дозвола за увоз морских плодова из Чилеа, а нови највећи партнер за производе од јунетине требало би да буде Аргентина. Ту је лопта у дворишту "гаучоса", који са својом владом морају да договоре релаксацију извозних рестрикција.

Иако су Јапан, Нови Зеланд и Швајцарска такође увели неке санкције Русији, они се не спомињу у контрамерама, тако да се претпоставља да би и оне могле постати нови снабдијевачи. За Јапан се вјерује да би могли да повећају извоз морских плодова, а за Швајцарце, очекивано, млијечне производе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана