Шта ако Грчка заиста банкротира?

Танјуг
Шта ако Грчка заиста банкротира?

Бон - Банкрот Грчке би Њемачку коштао 80 милијарди евра, али савезна влада у Берлину грчки излазак из монетарне уније сматра "подношљивим".

Разлог за то је што се Европа полако, али сигурно опоравља, пише данас Дојче веле у аналитичком тексту насловљеном "Шта ако Грчка заиста банкротира?"

Главни економиста њемачке Комерцбанке Јерг Кремер сматра да би, уколико на састанку министара еврозоне, 16. фебруара, не буде договорено рјешење за питање грчког дуга, вјероватноћа банкрота Грчке била осјетно већа од садашњих 25 одсто.

У тексту се објашњава да би државне обвезнице у власништву грчке банке постале безвриједне чим буде почела да се назире могућност да Грцка више не може да отплаћује дуг.

"Тада би Европска централна банка (ЕЦБ), поједностављено речено, заврнула славину преко које су до сада 'цурила' ликвидна средства, тј. кредити. ЕЦБ-у није дозвољено да одржава на животу банкарски систем који више није солвентан. Грчка би се тако, без евро-ликвидности, нашла на 'сувом' и тако фактички изашла из монетарне уније", сматра Кремер.

На другој страни, Грчка би, како се наводи у тексту, могла да покуша да поново уведе драхму. Многи стручњаци управо у томе, као и драстичној девалвацији од отприлике 50 одсто вриједности драхме, виде најбољу могућност за поновно успостављање грчке конкурентности. Упозорава се, међутим, да би нова драхма имала велику ману.

Грчки дугови не би били избрисани, они би и даље постојали у еврима и због девалвације нове, сопствене валуте, преузети дугови би драстично порасли ако би Грци јефтином драхмом морали да враћају старе дугове.

Додатна опасност притом јесте и навала на банке, односно могућност да Грци "почисте" своје рачуне у домаћим банкама како би стабилне евре заштитили од конверзије у слабашне драхме. То би могло да уништи националне банке и на крају би довело до колапса цијелокупног грчког новчаног крвотока.

Грчки банкрот би њемачку државу коштао 80 милијарди евра, док Грчку излазак из еврозоне не кошта ништа, написао је недавно предсједник немачког Ифо-института Ханс-Вернер Зин за недељник "Виртшафтсвохе", подсјећа Дојче веле.

"Грчка може да спроведе девалвацију само ако напусти еврозону и тако постане конкурентна да би уопште могла да отплати дио дугова", констатује он. Напомиње, такође, да савезна влада у Берлину грчки излазак из монетарне уније сматра "подношљивим", прије свега зато што су друге земље у кризи, попут Шпаније, Португалије и Ирске, на путу опоравка, а и Европа се полако, али сигурно економски опоравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана