Српској стопирано око 50 милиона КМ

Марина Чигоја
Српској стопирано око 50 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Због неусвајања буџета на нивоу БиХ Република Српска у протеклом периоду није повукла око 50 милиона марака од Европске комисије и из стенд-бај аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ).

Рекла је ово "Гласу Српске" помоћник министра финансија РС Радмила Михић и додала да, иако су средства ових институција планирана буџетом за ову годину, Српска тренутно нема значајнијих потешкоћа у извршењу обавеза.

Према њеним ријечима, неформирање власти и неусвајање буџета на нивоу БиХ шаље у свијет лошу слику о БиХ, али и о РС.

- За прилив страних инвестиција важан је стабилан економски и политички амбијент. Уколико се дужи период не може успоставити власт на нивоу БиХ, то шаље лошу поруку инвеститорима да ова земља није довољно политички ни економски стабилна. Без обзира на то што је РС своју власт успоставила на вријеме, инвеститори гледају БиХ у цјелини - нагласила је Михићева.

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић каже да ће све што се тренутно у БиХ дешава имати катастрофалне економске посљедице и да је ово само још један доказ да је БиХ као држава нефункционална.

- Српска има одређених могућности и механизама да функционише. Ипак, невјероватно је да институције БиХ које су без буџета не раде оно што треба, а троше онај минимум који имају захваљујући привременом финансирању. То је ствар која је у економији незамислива - истакао је Јакшић.

Он је истакао да због оваквих ситуација БиХ губи повјерење код будућих евентуалних задужења.

Фискални савјет БиХ у претходном периоду није успио да се договори о усвајању буџета БиХ за 2011. годину, а представници РС у више наврата су истакли да је разлог за то чињеница да представници заједничких институција желе повећање буџета на нивоу БиХ, што је за Српску неоправдано.

Камате

Душко Јакшић каже да у свим приликама када је несигурна политичка и економска ситуација камате расту, те да не би било изненађење да дође и до повећања камата у БиХ.

- Банкари се осигуравају на несигурном тржишту тако да се може очекивати, ако се ситуација убрзо не промијени, да дође и до повећања камата - нагласио је Јакшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана