Српској пријети несташица струје

Тања Шикањић
Српској пријети несташица струје

БAЊAЛУКA - Због дуготрајних суша "Електропривреди Републике Српске" дневно недостаје око 1.500 мегават часова електричне енергије за редовно снабдијевање домаћих потрошача, те се овај недостатак подмирује куповином струје на слободном тржишту.

Ово је "Гласу Српске" рекао извршни директор за економско-финансијске послове "Електропривреде РС" Благоје Шупић.

Он је додао да су цијене по којима "Електропривреда Српске" купује електричну енергију за потребе домаћих потрошача вишеструко веће од цијена по којима ЕПС снабдијева потрошаче.

- Електроенергетска ситуација у Српској, као и у цијелом региону, тренутно је јако тешка због дуготрајне суше. Садашња производња електричне енергије у хидроелектранама је далеко испод планиране, тако да је 25. новембра Хидроелектрана на Дрини производила 16 одсто планиране производње, ХЕ на Врбасу 20 одсто, док је систем ХЕ на Требишњици нерасположив од 22. новембра ове године - рекао је Шупић.

Он је додао да су дотоци на сливу Дрине и Врбаса на нивоу биолошког минимума.

- То нас доводи у веома тешку ситуацију, јер је са захлађењем дошло до пораста потрошње - навео је Шупић.

Генерални директор "Електропривреде РС" Бранислава Милекић је истакла да је изузетно мала количина падавина, која је нарочито изражена у другој половини године, значајно утицала на дотоке, тако да је тренутни доток на ријеци Трбишњици најнижи од пуштања у погон ХЕТ-а, а да је вјероватноћа појаве оваквих дотока је једном у сто година.

- Слична ситуација је и на ријеци Дрини. Ово је разлог за смањење испоруке електричне енергије за 20 одсто почевши од јуна мјесеца па до 21. новембра, од када смо потпуно обуставили испоруку енергије за комерцијалне сврхе и сву произведену енергију усмјерили искључиво за снабдијевање домаћег конзума - истакла је Милекићева.

Она је нагласила да ситуацију додатно компликује чињеница да су сличне прилике и у окружењу, па је енергија изузетно скупа и тешко је обезбиједити недостајуће количине.

Сушни период који траје већ седам мјесеци довео је до ниског водостаја ријека, који угрожава рад хидроелектрана у цијелој Европи. На Балкану су већ услиједиле несташице струје, а неке земље најављују и редукције. "Електропривреда Србије" 15 одсто потрошње покрива увозом.

Регион

Благоје Шупић је истакао да су скоро све земље југоисточне Европе, осим Бугарске, суочене са недостатком електричне енергије.

- Због тога, ако садашња лоша хидролошка ситуација потраје, без обзира на висину продајне цијене електричну енергију неће бити могуће набавити на електренергетском тржишту - истакао је Шупић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана