Српској пријети несташица шећера

Маријана Миљић
Српској пријети несташица шећера

БAЊAЛУКA - Српској ове године пријети несташица шећера, а од почетка године ова намирница поскупјела је за више од 60 фенинга.

Ово је "Гласу Српске" рекао директор Бијељинске шећеране Бојан Мрђан и додао да се до краја године очекује даљи раст цијена овог производа.

Он је истакао да Бијељинска шећерана прерађује мале количине шећерне репе, те да не може да подмири све потребе становништва Српске за овим производом.

- РС је потребно између 100 и 120 хиљада тона шећера годишње, а ми смо лани прерадили свега неколико тона шећерне репе - рекао је Мрђан.

Он је нагласио да би требало више пажње посветити производњи шећерне репе у Српској.

- Цијене шећера у Бразилу и Aргентини расту невјероватном брзином. Већ сада је видљиво да су двије трећине шећерне репе у Aустралији уништене, што ће довести до даљег раста цијена овог производа, али и смањења његовог извоза - казао је Мрђан.

Према његовим ријечима, шећерана у Бијељини је 2010. године прерадила сву шећерну репу из БиХ, али је увозила и огромне количине из Хрватске и Србије.

Шеф Завода за индустријско биље у Пољопривредном институту РС Милан Ножинић рекао је да у РС нема ниједног произвођача шећерне репе.

- Произвођаче у Српској треба на неки начин подстакнути да производе шећерну репу и да на тај начин допринесу спасавању тржишта и ограничавању даљег раста цијена овога производа - рекао је Ножинић.

Он је нагласио да производња шећерне репе захтијева велике трошкове.

- За производњу су потребна велика складишта. Велика су улагања у ову производњу, али и велики приноси - рекао је Ножинић и додао да је потребно да се произвођачи у РС стимулишу за производњу шећерне репе већим подстицајима.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС казали су да су од ове године предвиђени и већи подстицаји за производњу шећерне репе, те да ће износ за подстицаје бити одређен на основу запримљених захтјева пољопривредника.

Секретар Уније потрошача РС Драгован Петровић рекао је да се цијене шећера у РС крећу од 1,70 до 2,20 марака по килограму, те да је цијена шећера у односу на почетак ове године виша за 60 фенинга.

У Мађарској се претходних дана нагло повећала цијена шећера, тако да се цијене овог производа у продавницама тренутно крећу око 1,5 евра по килограму.

Увоз

У Управи за индиректно опорезивање БиХ рекли су да је у јануару ове године у БиХ увезено више од седам тона шећера, чија вриједност износи десет милиона марака.

- Највише се увозило из Бразила и Aргентине. У истом периоду БиХ је извезла пет тона шећера у Хрватску, Македонију и СAД - рекли су у УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана