Српској донирано два милиона КМ

Марина Чигоја
Српској донирано два милиона КМ

БAЊA ЛУКA - Јавни сектор Републике Српске у току ове године добио је више од два милиона марака бесповратне помоћи, док је прошле године тај износ износио више од четири милиона марака, подаци су Министарства за економске односе и регионалну сарадњу РС.

У Министарству истичу да укупан износ бесповратне помоћи који је Српска добила за све секторе није могуће прецизно утврдити. Додају да је у току ове године у Регистру донација у јавном сектору евидентирано 2.279.199 марака донација.

У овом регистру у 2008. години евидентирано 4.441.818 марака бесповратних средстава.

Највећи донатори који су у наведеном периоду улагали у Српску су Јапан, СAД, Канада, Данска, Шпанија.

- Поред њих, међу значајнијим донаторима у Српској су и Норвешка, Европска унија, SIDA, UNICEF, UNDP, USAID, DFID, SDC, UNHCR - казали су у Министарству за економске односе и регионалну сарадњу.

Када је ријеч о донацијама у јавни сектор, прошле и ове године, највише средстава добили су сектори енергетике и то 2.730.483 марака.

- Новац је искоришћен у обнову електоенергетских мрежа по општинама, побољшању услова рада крим технике, те набавке опреме - рекли су у Министарству.

Сектор водопривреде са 1.763.429 марака, додају у Министарству, други је по висини донација.

- Ту су још и сектор здравствене заштите са 1.166.188 марака донација, прије свега за медицинску опрему, побољшање здравствених услуга, заштиту дјеце, набавку вакцина - прецизирали су у Министарству.

Правосуђе је 615.855 марака донација искористило за опремање судова, компјутеризацију и побољшање услова рада, а сектор трезора неповратна средства у износу од 208.719 марака уложили су у набавку IT опреме.

IPA програм

У Министарству за економске односе и регионалну сарадњу наводе да је из IPA програма помоћи Европске комисије за 2009. годину, за развој инфраструктуре, Српској донирано 17,5 милиона евра. Од тих средстава за жељезнички коридор 5Ц  Добој – Шамац издвојено 2,5 марака, а за Маховљанску петљу пет милиона марака. Општина Бијељина добила је од Европске банке за обнову и развој 3,5 милиона марака, док јер за хидроелектране у Добоју издвојено 5,5 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана