Српски посланици против подизања ПДВ-а

Глас Српске
Српски посланици против подизања ПДВ-а

БAЊA ЛУКA - Повећање пореза на додату вриједност (ПДВ) није излаз из постојеће тешке финансијске ситуације и минуса у буџету БиХ, став је посланика из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазара Продановића и Момчила Новаковића.

- Нисам сигуран да би повећање ПДВ-а било рјешење, сматрам да би било боље смањити јавну потрошњу на свим нивоима - изјавио је Продановић Срни.

Додао је да би евентуално повећање ПДВ-а нужно подразумијевало увођење нулте пореске стопе за основне животне намирнице и још неке групе производа како би се заштитиле угрожене категорије становништва.

Подсјећајући да је стопа од 17 одсто најнижа у земљама региона, Продановић је нагласио да свака иницијатива за измјену ПДВ-а захтијева да се о њој изјасне Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) и Фискални савјет БиХ.

И независни посланик Момчило Новаковић је против подизања ПДВ-а.

- Варијанта у случају евентуалног повећања ПДВ-а било би увођење најмање двије пореске стопе - рекао је Новаковић Срни.

Према његовим ријечима, нулта или стопа нижа од садашње од 17 одсто важила би за основне животне намирнице, лијекове, књиге и неке друге производе, тако да би било могуће повећање ПДВ-а за луксузне производе.

- То је једина варијанта која не би повећала социјални јаз у БиХ - увјерен је Новаковић.

Он је још додао да је евидентно  да је мотив за подизање ПДВ-а пад прихода УИО који једним својим дијелом резултат глобалне рецесије а другим дијелом дио несналажења.

Aдминистративни апарат

Коментаришући изјаву замјеника министра финансија и трезора БиХ Фуада Касумовића да је повећање ПДВ-а потребно и како би се подмирила гломазна администрација у БиХ, Новаковић је запитао као то да превелики административни апарат до сада није изискивао повећање ПДВ-а. 

Према Касумовићевим ријечима, повећање ПДВ-а једини је излаз из садашње дубиозе у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана