Српски фијат сишао са траке

Глас Српске
Српски фијат сишао са траке

КРAГУЈЕВAЦ - Представници државног врха Србије присуствовали су јуче у Крагујевцу силаску са траке првог модела "Л0" италијанског "Фијата" произведеног у Крагујевцу, преносе агенције.

Нови модел се и даље држи у тајности, а требало би да јавности буде представљен на предстојећем Салону аутомобила у Женеви.

Према неким незваничним информацијама, изглед "српског" "фијата" је најближи дизајну који је направио специјализовани милански аутомобилски часопис "Четири точка". Предњи дио подсјећа на "тополино", а кров на "мини морис". У продаји ће се наћи у другој половини идуће године, а незванично се може чути да ће коштати око 14.000 евра.

Предсједник и премијер Србије, Борис Тадић и Мирко Цветковић, обишли су слободну зону Грошница у Крагујевцу, у којој компоненташи "Фијата" граде производне погоне гдје им је представљена пробна серија новог модела "Фијата".

Тадић је изјавио, послије посјете компанији "Фијат аутомобили Србија", да је државу немогуће индустријализовати без привлачења великих компанија, а да ће производња аутомобила у Крагујевцу, заједно с кооперантским фирмама, оздравити српску привреду.

- Ово је једини начин да решимо хроничну болест српске привреде, а то је спољнотрговински дефицит, јер у "Фијату" ће се производити неколико стотина хиљада аутомобила, можда стигнемо и до 300.000, што ће зависити од развоја тржишта по окончању економске кризе - рекао је  Тадић и додао да је доласком "Фијата" у Србију доведена нова технологија, а да ће радници добити прилику да се такмиче са најбољом конкуренцијом из цијелог свијета.         

Тадић је изразио увјерење да ће почетак масовне производње аутомобила у Крагујевцу бити само први корак и да ће сљедећих година бити постигнуто ново убрзање српске привреде. 
- Мислим да оваквим радом и конкретним делима као што су "Фијат" и "Бош" можемо да извучемо земљу из економске кризе која је јако дубока и траје деценијама - закључио је Тадић. 
Цветковић је рекао да је значај инвестиције "Фијата" у Србију изузетан због њене вриједности, и због тога што је у Србију привукла читав низ других произвођача аутокомпоненти.

- Инвестиција "Фијата" је значајна и због тога што ће се возила из Србије поново појавити на светским путевима - истакао је Цветковић у изјави Танјугу.

Цветковић је нагласио да је улагање италијанске компаније највећа гринфилд инвестиција у Србију у посљедњих 20 година, због читавог кластера других произвођача који су повезани.

Радове у зони Грошница су, уз државни врх, обишли и директор за пословни развој "Фијат Крајслера" и генерални директор "Ивека" Aлфредо Aлтавила, генерални директор ФAС-а Aнтонио Ћезаре Ферара и лидер УРС-а Млађан Динкић.

Пробна серија

Компанија "Фијат аутомобили Србија" јуче је почела производњу пробне серије новог модела. Према незваничним информацијама, у пробној серији биће произведено између 20 и 40 аутомобила, који ће бити тестирани у "Фијатовим" испитним центрима и у друмској вожњи. Све информације о новом моделу и производњи пробне серије ФAС држе се у строгој тајности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана