Српски фића на тржишту Aмерике

Танјуг
Српски фића на тржишту Aмерике

Крагујевац - Серијска производња аутомобила "500Л" за америчко тржиште почеће у марту, а продаја у другој половини ове године, изјавио је Танјугу директор фабрике "Фијат аутомобили Србија" у Крагујевцу Aнтонио Ћезаре Ферара.

Према његовим ријечима, америчком тржишту биће понуђене двије верзије "500Л" са пет сједишта, као и двије верзије тог аутомобила са седам сједишта.

Наглашавајући да ће цијена  "фијата 500Л" са седам сједишта бити објелодањена тек у јуну, због конкуренције, Ферара је рекао да је задовољан производњом, али и продајом на европском тржишту.

- Производња и сама продаја засад иду добро. У јануару смо продали 600 возила више него што се очекивало, а због велике потражње запослени раде прековремено - истакао је Ферара.

Према његовим ријечима, планом за ову годину тачно је предвиђено у ком мјесецу ће почети серијска производња нових верзија  "500Л".

- У овој години планирамо производњу, од 110.000 до 180.000, свих верзија "500Л". Aко се потражња за аутомобилом настави оваквим темпом као што је сада, искрено се надамо да ћемо успјети. Видјећемо како ће то изгледати у сљедећа три мјесеца, послије чега ће бити прецизније позната укупна годишња производња - рекао је Ферара.

Наглашавајући да је фабрика инсталирала додатне машине,  Ферара је рекао да, ако тржиште буде захтијевало, биће и запошљавања нових радника, који ће радити управо на тим машинама, а све због брзине у испоруци возила.

Почетком овог мјесеца из "Фијат аутомобили Србија" је саопштено да је фабрика до тада на европском тржишту добила 34.000 наруџбина, од чега је више од половине изван Италије.

У 2012. години, како је, такође, тада саопштено, "500Л" највише су куповали Италијани, затим Французи, Шпанци и Нијемци.

Тренутно са монтажних трака "силази" 500 аутомобила "500Л", а према ранијим најавама тај аутомобил биће пласиран на тржишта више од 100 земаља, укључујући СAД, гдје се очекује трећина укупне продаје.

Разлике

Према наводима специјализованих аутомобилских часописа, америчка верзија "500Л" се од европске разликује по стилским детаљима. Снага аутомобила за америчко тржиште преноси се на точкове путем шестостепеног ручног мјењача или помоћу мјењача са дуплим квачилом. Биће опремљен и мултимедијалним системом са петоинчним екраном осјетљивим на додир, као и са 6,5 инчним тач-скрином и интегрисаном навигацијом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана