Српски богаташи граде по Минску

Глас Српске
Српски богаташи граде по Минску

БЕОГРAД - Мирослав Мишковић, Филип Цептер, Миодраг Костић и Богољуб Карић умарширали су у царство егзотичног владара Бјелорусије Aлександра Лукашенка, склопивши пословни пакт вриједан неколико милијарди евра, пише "Форбс".

Најбогатији српски момци, власници "Делте", "Цептера", "МК групе" и "БК групе", мудро су куповали вријеме, његујући добре односе с несташним Лукашенком.

Мишковић, Цептер и Карић купили су земљиште надомак центра бјелоруске пријестонице, планирајући да граде стамбено-пословне објекте.

У идућих пет година, у Минску би требало да се уздигне Мишковићев нови шопинг центар "Делта сити", као и насеље Источни свјетионик Минска, гдје ће живјети 27.000 људи.

Градске власти ослободиле су их свих пореза. Простор на ком ће се градити већ је ограђен, пројекти су готови, дозволе добијене. Све је спремно за почетак радова вриједних три милијарде евра, који ће трајати пет година.

Значајну лобистичку улогу одиграо је Драгомир Карић, потпредсједник "БК групе" и представник бјелоруске Трговинско-индустријске коморе, рођени брат Богољуба Карића, кога је Коштуничина влада протјерала из Србије.  

Богољуб Карић градиће стамбено насеље у Минску с бјелоруском компанијом "Бел интер роба". Ријеч је о укупно 76.000  квадратних метара, а станови ће се продавати по 1.500 долара за квадрат.

Недалеко од Карићевог градилишта Мишковићева "Делта" требало би да сагради још један стамбено-пословни комплекс, а у близини ће бити подигнут и хотел "Хилтон". Велика површина оближњег земљишта намијењена је "Икеи".

Мишковић је свој источни сан почео да сања склапањем пакта с инвестиционим холдингом "Финстар" који контролише руски богаташ Олег Бојко.  Њих двојица планирају велики посао у Украјини.

У споразуму који су потписали представници Мишковићеве и Бојкове компаније стоји да ће шест малопродајних објеката "Смака" на територији Украјине бити прекрштено у "Делта Макси", али ће компанија градити и нове објекте попут оних који послују у Србији.

Осим тога, договорено је да руски холдинг у Украјини и Белорусији развија ланац хипермаркета бренда "Темпо" српске компаније. Партнери ће у сљедећих пет година уложити 700 милиона евра.

"Делта холдинг" у Русији већ развија мрежу спортских продавница "Делтаспорт" и "Најки". "Финстар" обједињује пословне пројекте сувласника највећег ланца коцкарница у источној Европи Ритзио Ентертаинмент, који има 25 хиљада запослених, ланац од 56 продавница "Смак", мрежу парфимерија Риве Гауцхе и пројекте градње трговинских и пословних центара у Русији и земљама Заједнице независних држава на око два милиона квадратних метара.  

Мишковић већ послује у Бјелорусији, гдје посједује чак 11 трговина, од којих је једна у Минску. На прилично затворено тржиште ушао је преко Бојка, чиме је, практично, заокружио империју у овом дијелу Европе.

Цептер

За улагање у Бјелорусији заинтересован је и Филип Цептер који је, такође, закупио земљиште у том дијелу града. Тим трагом је кренуо и српски краљ шећера Миодраг Костић Коле, власник "МК групе" и хотела "Гранд" на Копаонику. Он је већ загосподарио хиљадама хектара њива у Украјини, тако да сада шири ланац своје обрадиве територије према Бјелорусији.

  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана