Српска захтијева од Хрватске да заустави радове на врелу Уне

GS
Foto: X.com

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске најоштрије осуђује извођење радова на изградњи мале хидроелектране на извору ријеке Уне, у селу Доња Суваја, општина Грачац, Република Хрватска, и захтијева од надлежних институција сусједне државе да смјеста наложе заустављање радова и враћање подручја у првобитно стање.

Као институција надлежна за спровођење ЕСПО конвенције и СЕА протокола у име БиХ, из ресорно министарства тврде да прекогранична процјена утицаја на даљи ток ријеке Уне кроз БиХ није спроведена, и стога ће, без одлагања, обавијестити Секретаријат ЕСПО и Имплементациони комитет СЕА протокола о најновијем кршењу права Босне и Херцеговине као потенцијално погођене земље.

„Институције Републике Хрватске својим понашањем у случају Трговске горе и сада нечињењем, у случају девастације врела Уне, показују да не поштују ни међународне обавезе које су потписивањем конвенција прихватили  ни стандарде које би, као земља чланица Европске Уније, морали поштовати.  Добросусједски односи, али и заштита сопствених грађана на овим подручјима, очигледно, нису приоритет Хрватске“, кажу у  Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Министарство ће и у овом случају предузети све мјере које су им на располагању у складу са међународним конвенцијама како би заштитили интересе и здравље свих људи који живе у сливу ријеке Уне, али и саму ријеку која је својим хидрогеолошким особеностима и богатством биодиверзитета јединствена у Европи. 

Подсјећају да врело ријеке Уне које је у овом тренутку изложено деградацији, још од 1968. године је заштићени хидролошки споменик природе, а данас је Натура 2000 подручје. Такође, у свом току кроз Федерацију БиХ ријека Уна ужива заштиту у категорији националног парка, док је у Републици Српској заштићена као парк природе, преноси Атв.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана