Српска у рецесији

Марина Чигоја
Српска у рецесији

Бањалука - Послије пада у првом кварталу, бруто домаћи производ (БДП) Републике Српске и у другом тромјесечју забиљежио је негативну стопу раста, што значи да је РС у рецесији.

Завод за статистику РС објавио је јуче да је БДП у другом тромјесечју 2012. године у односу на исти период лани забиљежио негативну стопу раста од 0,3 одсто, док је у првом кварталу пад износио 0,9 одсто.

Економски аналитичар Зоран Павловић истакао је да ови подаци несумњиво указују на то да је Српска у рецесији и да је тешко очекивати да ће се до краја године ствари значајније побољшати.

- Извјесно је да ће до краја године тај пад бити настављен, осим у случају значајних инвестиција, које се, како сада ствари стоје, неће покренути у том периоду. Расту БДП-а могу допринијети велике инвестиције које ће запослити радну снагу и дати неки конкретан производ. У трећем кварталу пољопривредна производња може допринијети повећању БДП-а, али с обзиром на то да је и она смањена због временских услова, тешко да ће пољопривредом успјети да се "испеглају" негативни показатељи из прва два квартала - нагласио је Павловић.

Он је истакао да је шанса да до краја године РС оствари нулту стопу раста врло мала.

Према подацима Завода за статистику, БДП у другом тромјесечју 2012. године реално је био већи у финансијском посредовању и то за 4,7 одсто, у образовању за 3,5 одсто, осталим јавним, комуналним, друштвеним, социјалним и личним услужним дјелатностима за 3,1 одсто, те у здравству и социјалном раду за три одсто и угоститељству за 2,9 одсто.

С друге стране, дошло је до реалног пада у прерађивачкој индустрији и то за шест одсто, у пољопривреди, лову и шумарству за 4,1 одсто, те у грађевинарству за 3,7 одсто.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић је истакао да су потпуно негативни трендови ове године када је у питању индустрија РС.

- Потребно је видјети које гране могу направити искорак како би се стање поправило. Ту, прије свега, очекујемо одређене позитивне помаке у дрвопреради и производњи струје. Генерално, стање у привреди РС није добро - нагласио је Ћорић.

Регион

Слична ситуација када је у питању БДП је и у региону. Једина земља у окружењу која је у другом кварталу остварила раст БДП-а од 0,3 одсто је Црна Гора, док су све остале забиљежиле пад.

Тако је у Србији у другом кварталу дошло до пада БДП-а за 0,8 одсто у односу на исти период лани, док је хрватски БДП у другом кварталу ове године пао за 2,2 одсто. БДП у Словенији пао је за 3,2 одсто, док је у Македонији пао за 0,9 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана