Српска треба да јача везе са ЕУ

Т. М.
Српска треба да јача везе са ЕУ

БAЊA ЛУКA - Проблеми са којима се сусрећу институције Републике Српске и БиХ у процесу економске трансформације и европских интеграција односе се углавном на потребу за већом промоцијом директних страних улагања, јачањем енергетске независности, као и већем коришћењу расположивих ЕУ фондова помоћи и бољом сарадњом за чланицама ЕУ.


Закључено је то на семинару у Прагу на тему стратешког планирања и ЕУ интеграција, на којем су се представници Министарства индустрије, енергетике и рударства РС упознали са искуствима Чешке, која је прошла пут транзиције и придруживања ЕУ.

- На специфичну структура БиХ тешко може да се у потпуности пренесе било који модел и искуство европских земаља. Међутим, стечена искуства су драгоцјена поготово сада када РС ради на припреми Стратегије енергетике, која ће уважавати и пратити препоруке европских директива и која ће створити дугорочан оквир за аплицирање за средства из европских фондова - рекла начелник Одјељења за европске интеграције у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС Наташа Жугић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана