Српска стабилан партнер Русије

Марина Чигоја
Српска стабилан партнер Русије

СAНКТ ПЕТЕРБУРГ - Република Српска један је од најстабилнијих партнера руске привреде и компанија у региону и Међународни економски форум у Санкт Петербургу прилика је да се добри резултати те сарадње додатно афирмишу, речено је у петак током билатералних састанака предсједника РС Милорада Додика са званичницима и представницима компанија које су присутне на овом скупу.

Додик је у Санкт Петербургу разговарао са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом о политичкој и економској ситуацији у РС, БиХ и региону.
Он је на Међународном економском форуму разговарао са министром енергетике Руске Федерације Сергејем Шматковом о досадашњим активностима и резултатима на плану економске сарадње РС и Руске Федерације и могућностима њиховог даљег интензивирања, саопштено је из Додиковог кабинета.

Предсједник РС разговарао је, у одвојеним сусретима, са представницима компанија "Гаспромњефт", "Зарубежњефт", као и Вњешеконом банке о интензивирању истраживања налазишта нафте у Српској и могућностима да се, у најскорије вријеме, настави са реконструкцијом нове линије Рафинерије нафте у Броду.

- У том смислу, очекује са да у августу почне производња нафтних деривата, у складу са европским стандардима, односно евро 5 дизела. Aктивности у Рафинерији нафте у Броду, Рафинерији уља у Модричи и дистрибутивној мрежи, у оквиру Оптима групе, наставиће да прати Вњешеконом банка - наводи се у саопштењу.

Додик се састао и са представницима компаније Русал.
У делегацији РС је и министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Жељка Цвијановић.

На Међународном економском форуму у Санкт Петербургу учествују шефови држава и влада најутицајнијих земаља свијета и представници највећих свјетских компанија.

Прошле године је у оквиру Међународног економског форума било закључено више од 50 инвестиционих споразума, вриједних више од 15 милијарди евра.

Медведев

Предсједник Русије Дмитриј Медведев рекао је да је етапа развоја Русије, повезана с јачањем улоге државе у економији, исцрпљена.

- Ми не градимо државни капитализам. Да, имали смо такву етапу развоја када је јачала улога државе у економији, која је у суштини била неизбјежна и умногоме у одређеним периодима неопходна - рекао је Медведев на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

Указавши да је било важно да се стабилизује ситуација послије хаоса из 1990-их, Медведев је додао да је "потенцијал тог пута развоја, међутим, исцрпљен".

Медведев је упозорио да би се Русија могла суочити са периодом стагнације и да мора да смањи своје ослањање на високе цијене нафте, или ће се, у супротном, суочити с економским проблемима када дође до слабљења цијена тог енергента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана