Српска смањила извоз за 9,9 одсто

Драгана Келеч
Српска смањила извоз за 9,9 одсто

БAЊAЛУКA - Извоз Републике Српске у јануару ове године смањен је за 9,9 одсто у односу на исти период прошле године, док је увоз повећан за 2,8 одсто, подаци су Завода за статистику РС.

- У јануару 2012. године робна размјена са иностранством износила је 448.984.000 марака, од чега се на извоз односило 158.362.000 КМ, а на увоз 290.622.000 КМ, наводи се у извјештају Завода.

Спољнотрговински дефицит у јануару ове године износио је 132.260.000 марака, док је покривеност увоза извозом била 54,5 одсто.

Највећи раст извоза Српска је остварила у области вађења руда и камена, односно 27 одсто, те у прерађивачкој индустрији, гдје је забиљежен раст од 14,5 одсто.

Највећи пад извоза забиљежен је у снабдијевању водом, и то за 38 одсто, те у области пољопривреде и шумарства, за 20,2 одсто.

Када је у питању увоз у РС, према подацима Завода за статистику, највећи раст забиљежен је у области производње и снабдијевања електричном енергијом, односно 8,3 одсто, затим у вађењу руда, 6,6 одсто, те прерађивачкој индустрији, 2,1 одсто.

- Највећи пад увоза у Српску остварен је у области снабдијевања водом и то за 390 одсто - наводи се у извјештају Завода.

Секретар Удружења металургије и прераде метала РС Перо Ђорић рекао је да у јануару обично буде смањен извоз, а повећан увоз због многобројних празника.  

- Дрвопрерађивачка индустрија највише је лани допринијела порасту извоза РС, а претпостављам да је позитивне ефекте имала и у јануару ове године - истакао је Ћорић.

Када су у питању прогнозе за ову годину у области производње и извоза, Ћорић је казао да позитивне помаке очекује у дрвопрерађивачкој индустрији, највише због тога што је дошло до регулисања односа дрвопрерађивача и "Шума РС".

- И у области металне индустрије постоји неколико предузећа која су извозно оријентисана и која имају тржиште у Европској унији, а која ће поставити добар тренд у пословању. То су предузећа "Механичке конструкције" из Котор Вароша, "Јелшинград" и "Метал" из Градишке, "Топлинг" Прњавор, "Aлпро" из Власенице, те многи други - казао је Ћорић и истакао да су ово предузећа која су кроз процес приватизације и стратешке партнере дошле до инотржишта.

Партнери

Највећи обим робне размјене Републике Српске са иностранством остварен је са Русијом, односно 96.772.000 марака, или 21,6 одсто.

- Највећи извоз Српска је остварила са Италијом, односно 17,1 одсто, док је највећи увоз био из Русије, односно 33,1 одсто, подаци су Завода за статистику.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана