Српска регионални лидер у примјени ИТ

Марина Чигоја
Српска регионални лидер у примјени ИТ

Бањалука - Предсједник РС Милорад Додик рекао је јуче да је Српска у примјени информационих технологија лидер у региону, те да сарадњу коју има са компанијом "Мајкрософт" у области здравства, јавне управе и образовања треба наставити и у идућем периоду.

Додик је јуче послије састанка са генералним менаџером за "клауд стратегију" и директором за продају и лиценцирање технологије у централном свјетском одјељењу корпорације "Мајкрософт" за пословање са јавним секторима Џошом Рајсом рекао да Српска већ годинама има добру сарадњу са овом компанијом.

- Разговарали смо о сарадњи коју Република Српска већ годинама има са том компанијом, као и новим областима сарадње, њеном јачању и трајању. Имамо чиме да се похвалимо. Заједно са представницима ове компаније развијали смо одређене процедуре и омогућили да по примјени информационих технологија будемо лидери у региону, што су нам данас потврдили и представници ове уважене компаније - нагласио је Додик и изразио увјерење да ће ова сарадња бити додатно развијена.

Рајс је рекао је да је веома задовољан гостопримством у РС, као и сарадњом коју "Мајкрософт" има са Српском.

- Тренутно сарађујемо у образовању и здравству и надамо се да ће се та сарадња проширити и на друге области, како би се допринијело развоју привреде, знања из области информационих технологија и комуникација, и како би се побољшала ефикасност јавних служби - рекао је Рајс.

Министар науке и технологије РС Јасмин Комић рекао је да је жеља Владе ефикасна јавна управа, у чему је сарадња са "Мајкрософтом" врло корисна.

Он је нагласио да ће сарадња са овом свјетском компанијом резултовати новим услугама за грађане, али и новим погодностима за инвеститоре.

Директор "Мајкрософта" за технологије за централну и источну Европу Дејан Цветковић нагласио је да је Српска мала земља, али изузетно агилна када је ријеч о новим технологијама, те да оно што раде у РС желе да промовишу и ван њених граница.

- Влада РС је још прије четири године имала комплетну инфраструктуру за електронску сједницу, што је једно од првих рјешења у централној Европи, а то сада имају све земље. Лидерство које је тада било видљиво из РС било је нешто што смо искористили да промовишемо то наше рјешење вани - нагласио је Цветковић.

Он је навео да се Српска није зауставила на лиценцирању и легализацији, већ иде десет корака даље јер њен предсједник и премијер разговарају о реформи јавне управе уз коришћење информационих технологија.

Са делегацијом "Мајкрософта" јуче је разговарао и премијер РС Aлександар Џомбић, а уприличен је и радни доручак са министрима, као и представницима града Бањалуке.

Током састанка је констатовано да је до сада, кроз имплементацију пројеката ове компаније, урађено пуно на унапређењу јавне управе како би грађани РС имали боље услуге, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе РС.

Џомбић је оцијенио да је сарадња са компанијом "Мајкрософт" веома значајна за Владу РС и истакао опредијељеност за наставак ове успјешне сарадње.

Делегација "Мајкрософта" јуче је посјетила и Основну школу "Георги Стојков Раковски" у Бањалуци.

Инвестиције

Додик је рекао да је Српска обезбиједила значајан инвестициони обим који треба да послужи као одговор на глобална кретања и кризу.

- Ту су термоелектране "Угљевик" и "Станари", као и споразум са Италијанима и Владом Србије о изградњи хидроцентрала на ријеци Дрини, те долазак велике америчке компаније "Нењ Генератион Поњер" из Чикага, која је исказала интересовање за доњи ток ријеке Дрине - рекао је Додик и додао да је у завршној фази изградња болнице у Бијељини, чије се отварање може очекивати у идућа два мјесеца, те да је завршена финансијска конструкција у вези са изградњом и реконструкцијом Универзитетског клиничког центра Бањалука.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана