Српска повољнија за инвестирање од ФБиХ

Марина Чигоја
Српска повољнија за инвестирање од ФБиХ

БAЊA ЛУКA - Услови за инвестирање у Републици Српској бољи су него у другом дијелу БиХ и о томе су информисани представници Савјета страних инвеститора.

Ово је јуче у Бањој Луци послије састанка са представницима Савјета изјавила потпредсједник Владе РС Јасна Бркић.

- Информисали смо их о реформама, о новим законским рјешењима и унапређењу постојећих закона који овај простор чине атрактивнијим за страно инвестирање. Савјет је пословно удружење 27 великих страних инвеститора који је од оснивања до данас инвестирао више од четири милијарде евра на овим просторима. Очекујемо да ће у будућности њихово инвестирање бити и веће - истакла је Бркићева. Додала је да усвојени закони и они на чијем се креирању ради, чине овај простор атрактивним не само за задржавање постојећих инвестиција већ и за нове инвестиције.

Предсједник Савјета страних инвеститора Тај Сосновски је рекао да је задовољан због тога што је Влада РС заинтересована да се унаприједи окружење како за домаће, тако и за стране улагаче.

- Представили смо своју "Бијелу књигу" за 2008. годину која се састоји од четири кључна подручја која су битна за привлачење страних улагања и њихово повећање и драго нам је да је Влада Српске заинтересована за оно што смо предложили - истакао је Сосновски. Он је рекао да су посљедице свјетске економске кризе већ видљиве и у РС, те да би мјере Владе РС за њихово ублажавање требало да буду што прије спроведене.

Састанку са инвеститорима присуствовао је и вицегувернер Централне банке БиХ Љубиша Владушић.

- Централна банка је обезбиједила монетарну стабилност, што је данас кључно, јер многе државе у нашем региону, па и шире имају проблема са тим - истакао је Владушић. Он је додао да је веома важно задржати ниво страних инвестиција у РС и БиХ, како би се на тај начин задржала и производња и број запослених, те спријечиле могуће негативне посљедице које економска криза може да изазове.

Када је у питању број страних инвестиција, он је рекао да ће крајем марта имати прецизне податке, али и да се већ сада може рећи да су директне стране инвестиције у БиХ мање него у истом периоду лани.

Мађари

Бркићева се јуче састала са делегацијом Мађарске и након састанка рекла да је лани из Мађарске у РС увезена роба у вриједности 198 милиона КМ, а да је РС у ову земљу извезла тек око 30 милиона КМ, што је оцијенила изразито неповољним односом.

- У сљедећем периоду учинићемо максималан напор да што више производа из РС извеземо на мађарско тржиште, а већ сад постоји најава да је могуће продати нашу врло квалитетну пастрмку, јер не би била подложна царињењу. Ту је и љековито биље и још неки производи - прецизирала је Бркићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана