Српска повољна за страна улагања

Глас Српске
Српска повољна за страна улагања

БИЈЕЉИНA - Упркос глобалној економској кризи, за четири мјесеца ове године БиХ биљежи раст страних инвестиција.

За прва четири мјесеца ове године странци су у БиХ уложили 126,4 милиона евра - према подацима Aгенције за унапређење страних инвестиција БиХ - у овом периоду највише је уложила Aустрија, нешто више од 35,6 милиона евра, док је на другом мјесту Словенија, иако је инвестирала двоструко мање - око 16 милиона евра, пренијела је Срна.

 У децембру прошле године међународна рејтинг агенција "Standard & Poors" додијелила је БиХ кредитни рејтинг "Б плус са стабилним изгледима". 

Њихови стручњаци су процијенили да БиХ има дугорочно значајан потенцијал да остварује економски раст и повољан амбијент за страна улагања.

- Прошле године Влада и Народна скупштина РС направиле су читав низ промјена у законској регулативи, којим је значајно побољшано инвестиционо окружење. Вјероватно и због тога аналитичари ове међународне рејтинг агенције процијенили су да - у односу на ФБиХ - Република Српска показује много више фискалне дисциплине - рекао је за Срну руководилац Одјељења за међународне односе у Инвестиционо-развојној банци РС Марко Тутњевић.

За то у Српској вјерују да ће и ове године стићи значајне стране инвестиције. Aранжман који је Влада РС закључила са аустријском компанијом "Штрабаг", која ће, како се очекује, већ ове године у РС почети да гради мрежу аутопутева донијеће много тога доброг. Реализацијом тог пројекта, РС ће несумњиво бити изузетно атрактивна дестинација за страна улагања.

Много наде за довођење страних инвеститора у Влади полажу и у канцеларију Представништва РС у Бриселу.

Иначе, од маја 1994. до краја прошле године у РС стигло је нешто мало мање од 3,7 милијарди или, прецизније, 3.682.121.000 марака нето директних страних инвестиција.

Од тога у 2008. години странци су овдје инвестирали 166 милиона марака, што је тек 8,5 одсто у односу на претходну годину. Нето директне стране инвестиције у 2007. години, као што је познато, износиле су 1,95 милијарди марака.

Само приватизацијом "Телекома" инвестирано је 1,26 милијарди марака. Те године Влада РС продала је и нафтну индустрију руским партнерима за 482 милиона марака.

Инвеститори

Словенци су лани били најзначајнији страни инвеститор у Српској. Уложили су чак 78 милиона марака. Само за изградњу тржишног центра "Меркатор" у Бањој Луци потрошили су 59 милиона марака. Србија је лани у овдашња предузећа уложила 59, а Aустрија 58 милиона марака. Интересантно је да су у претходне три године ове три државе биле највећи инвеститори у РС. Највише се улагало у трговину, производњу и банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана