Српска повећала извоз за 25 одсто

Тања Шикањић
Српска повећала извоз за 25 одсто

БAЊAЛУКA - Република Српска је за прва два мјесеца ове године повећала извоз робе за 25,1 одсто, док је увоз у РС из иностранства већи за 17,2 одсто у односу на исти период 2010. године.

Економисти истичу да ови подаци Завода за статистику РС показују да Српска биљежи позитиван помак у области робне размјене, али да је то недовољно те да би извоз из РС требало да буде много већи.

Према подацима Завода за статистику, у прва два мјесеца ове године обим робне размјене Српске са иностранством износио је 967.498.000 КМ, од чега се на извоз односило 366.999.000 КМ, а на увоз 600.499.000 КМ.

Према тим подацима, покривеност увоза извозом у Српској износила је 61,1 одсто.

Предсједник Скупштине удружења економиста РС SWOT Горан Рачић истиче да повећање извоза за 25 одсто у односу на исти период прошле године представља мали помак, који се може приписати искључиво енергетском сектору, док у свим другим областима Српска има недовољан пласман робе на инострано тржиште.

- Потребан нам је много већи раст извоза јер је, дугорочно гледано, са оваквим помацима потребно да прође много година да би се наш спољнотрговински дефицит смањио - истакао је Рачић.

Он је нагласио да је позитивне резултате у области раста извоза обезбиједио енергетски сектор.

- Са радом је почела Рафинерија нафте Брод, која у значајној мјери смањује тај дебаланс јер је значајан дио тржишта покривен са нафтним дериватима из рафинерије, а у значајном обиму извозимо и струју - истакао је Рачић.

Он је додао да је забрињавајуће то што дрвна и прехрамбена индустрија у РС нису довољно ојачале да могу да задовоље потребе домаћег тржишта у односу на увезене производе.

- Сигурно је да се у дрвној индустрији може много више радити на већем пласману робе у иностранству, а ту је и прехрамбена индустрија у којој би извоз могао бити знатно већи. Поражавајуће је то што се значајна средства и даље дају за увоз меса, воде и других прехрамбених производа, док се у исто вријеме хвалимо да имамо здраву пољопривредну производњу - оцијенио је Рачић.

Земље

Земље са којима Република Српска остварује највећи обим робне размјене као и до сада су Русија, Србија, Италија, Хрватска и Словенија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана