Српска повећала извоз за 18 одсто

Тања Шикањић
Српска повећала извоз за 18 одсто

БAЊAЛУКA - Извоз Републике Српске у првих девет мјесеци ове године повећан је за 18,1 одсто у односу на исти период лани, док је увоз повећан за 12,2 одсто, подаци су Завода за статистику РС.

- У првих девет мјесеци ове године, обим робне размјене Републике Српске са иностранством је износио 5,2 милијарде марака, од чега се на извоз односило 1,9 милијарди марака, а на увоз 3,3 милијарде КМ - наводи се у извјештају Завода.

Спољнотрговински дефицит у првих девет мјесеци ове године износио је 1.424.844.000 марака, док је покривеност увоза извозом била 57,3 одсто.

Највећи раст извоза Српска је остварила у области вађења руда и камена за 68 одсто, у снабдијевању водом и управљањем отпадом за 47 одсто, те у области прерађивачке индустрије за 23 процента.

Највећи раст увоза у истом периоду Српска је остварила у снабдијевању водом и управљањем отпадом за 55 одсто, у области вађења руда и камена за 25 одсто, те у области пољопривреде, шумарства и риболова за 16 одсто.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић је истакао да иако охрабрује бржи раст извоза из РС у односу на увоз, он још није довољан за поправљање билансне позиције РС.

- Покривеност увоза извозом од 57 одсто показује да би Српска требало да има интензивнији раст извоза да бисмо остварили покривеност већу од 60 одсто. Осим тога, ни структура извоза нам још није повољна - истакао је Видић.

Највећи обим робне размјене Српска је током првих девет мјесеци остварила са Србијом, Русијом, Италијом, Хрватском и Њемачком.

Према Видићевим ријечима, Српска годинама уназад остварује највећу спољнотрговинску размјену са истим земљама, што показује да још није отворена према новим тржиштима.

- Тржишта са којима традиционално остварујемо највећу робну размјену, веома су значајна, међутим, и даље не остварујемо значајнију спољнотрговинску размјену са осталим земљама - нагласио је Видић.

Покривеност

Према подацима Завода за статистику РС, покривеност увоза извозом у јануару је износила 62,2 одсто, у фебруару 60,2 одсто, у марту 57,3 одсто, а у априлу 62,1 одсто.

Покривеност увоза извозом у августу и септембру ове године износила је 58 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана