Српска повећала извоз, али и увоз

Марина Чигоја
Српска повећала извоз, али и увоз

БAЊAЛУКA - Извоз Републике Српске у прва четири мјесеца ове године повећан је у односу на исти период лани за 17,6 одсто, док је увоз у истом периоду повећан за 16 одсто, подаци су Завода за статистику РС.

- У прва четири мјесеца ове године обим робне размјене Републике Српске са иностранством је износио 2,1 милијарду марака. Од тога се на извоз односило 793 милиона марака, а на увоз 1,3 милијарде марака - истиче се у извјештају Завода.

Спољнотрговински дефицит Српске у овом периоду износио је 522 милиона марака, док је покривеност увоза извозом била 60,3 одсто.

Највећи обим робне размјене Република Српска као и до сада остварила је са Русијом, Србијом, Италијом, Хрватском, Словенијом.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да је добро што извоз РС расте, али да није добро што расте и увоз.

- Повећањем извоза рјешавамо проблем домаће производње и проблем дебаланса у спољнотрговинској размјени. Требало би настојати што више повећавати производњу извозне робе - рекао је Видић.

С обзиром на то да смо ми мали произвођачи и мало тржиште, додаје он, извоз треба тражити заједно са неким земљама које имају повољније аранжмане са ЕУ и Русијом.

- Када говоримо о руском тржишту, ту прије свега мислим на српске фирме путем којих бисмо могли да остваримо већу заступљеност на руском тржишту - нагласио је Видић.

Додао је да је РС у посљедње вријеме повећала извоз и у неке земље ЕУ и да би се у том правцу требало ићи и у сљедећем периоду.

Највећи раст извоза РС је забиљежила у области вађења руда и камена и то за 174 одсто, затим у снабдијевању водом и управљању отпадом и дјелатностима санације животне средине 63 одсто, у прерађивачкој индустрији 24 одсто, те у области пољопривреде, шумарства и риболова за 20 одсто.

С друге стране и највећи раст увоза у прва четири мјесеца ове године забиљежен је у области вађења руда и камена за 39 одсто, у пољопривреди, шумарству и риболову 30,9 одсто, те у области снабдијевања водом и управљања отпадом и дјелатностима санације животне средине за 31 одсто.

Покривеност

Према подацима Завода за статистику РС, покривеност увоза извозом у РС у јануару ове године износила је 62,2 одсто, у фебруару 60,2, у марту 57,3 одсто, док је у априлу износила 60,3 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана