Српска поново извози струју

Марина Чигоја
Српска поново извози струју

БAЊAЛУКA - Хидроенергетска ситуација, односно производња електричне енергије у Српској у посљедњих 30 дана знатно је боља у односу на стање почетком децембра, а Српска тренутно и извози струју.

Рекао је то јуче министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић послије сједнице Владе на којој је разматран Извјештај "Електропривреде РС" о електроенергетској ситуацији у РС са аспекта неповољне хидролошке ситуације и производње електричне енергије.

Ковачевић је нагласио да је хидролошка ситуација знатно боља, али да стање још није потпуно нормализовано.

- Производња електричне енергије у двије термоелектране одвија се без икаквих потешкоћа, а у зависности од падавина и топљења снијега у идућем периоду и у хидроелектранама очекујемо потпуну стабилизацију - истакао је Ковачевић.
Он је нагласио да је током јануара продато 95.232 мегават часова електричне енергије, а да је за фебруар уговорена продаја 111.360 мегават часова, с тим што су у уговорима остављене одредбе да за 20 одсто продата количина буде умањена у зависности од хидролошке ситуације.

На питање новинара да ли је компанија "Техноенерyи аса" раскинула уговор о концесијама за хидроелектране на ријеци Босни, Ковачевић је рекао да постоје одређени проблеми унутар акционара, али да овај уговор правно егзистира, те да ће ресорно министарство учинити све да се енергетски пројекти на ријеци Босни реализују.

Влада је јуче утврдила и нови Приједлог закона о доприносима којим је дефинисано да се стопа пензијско-инвалидског осигурања повећава са 18 на 18,5 одсто, а стопа доприноса за здравствено осигурање смањује се са 12,5 на 12 одсто.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао је да је Народна скупштина РС на посљедњој посебној сједници усвојила Закон о доприносима, али га је вратила у треће читање с обзиром на број амандмана усвојених на тој сједници.

Он је истакао да су, осим владиних, у нови приједлог закона уврштени и амандмани СНСД-а који се односе на основицу обрачуна доприноса за обавезно осигурање пољопривредних произвођача којим је она смањена са 40 на 30 одсто, као и амандман везан за почетак примјене закона.
Тегелтија је рекао и да је дјелимично усвојен амандман Социјалистичке партије и ПУП-а којим се стопа здравственог осигурања за пензионере које уплаћује Фонд ПИО смањује са два на један одсто.

Овај законски приједлог ће се наћи на првој редовној сједници Народне скупштине РС.  

Влада је јуче овластила Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС да закључи уговор о куповини Урбанистичког завода РС.

Љубија

Ковачевић је потврдио да је "Aрселор Митал" доставио понуду за куповину државног капитала у Руднику жељезне руде "Љубија" код Приједора.

- Њихова понуда се анализира у Министарству индустрије, енергетике и рударства и врло брзо ћемо доставити приједлог Влади у вези са том понудом - истакао је Ковачевић и додао да су стигле понуде и других страних инвеститора за куповину капитала у "Љубији".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана