Српска платила 871.000 КМ пенала

Марина Чигоја
Српска платила 871.000 КМ пенала

БAЊAЛУКA - Република Српска је у 2010. години на име накнада које се обрачунавају на одобрена, а неповучена ино-кредитна средства платила 871.189 марака, подаци су Министарства финансија РС.

У Министарству су истакли да је највише накнада за неповучена средства плаћено Европској банци за обнову и развој (EBRD) и то 807.453 марке.

- Кредитном заводу за обнову KfW плаћено је 59.352 марке, док је Влади Aустрије по овом основу плаћено 4.384 марке - нагласили су у Министарству финансија РС.

Додали су да је од укупно плаћене накнаде у прошлој години највише плаћено по пројектима за путеве и то 466.708 марака.

- Одмах иза путева су пројекти за жељезнице за које је плаћена накнада од 285.295 марака. По пројектима за електричну енергију Република Српска платила је накнаду од 32.786 марака, док је по пројектима из области комуналних услуга плаћено 86.399 марака - казали су у Министарству.

Истичу да је разлог за неповлачење и плаћање накнада сама природа одобрених пројеката која условљава вишегодишње спровођење ових пројеката.

- Динамика повлачења средстава је у тијесној вези са испуњавањем одређених услова постављених од стране кредитора, као и објективних услова произишлих из редослиједа завршетка сваке од појединачних фаза пројеката - нагласили су у Министарству финансија.

Члан Удружења економиста "SWOT" Милош Тодоровић каже да се на овај начин прави огромна штета, јер се не повлаче средства која могу бити искоришћена за одређене пројекте, а осим тога се плаћају и пенали.

- То је огроман новац који се баца. Не постоји логично оправдање за неповлачење ових средстава и плаћање пенала због тога - нагласио је Тодоровић.

Он је истакао да је цијела БиХ за годину платила више од милион евра пенала, на што је највише утицало неформирање власти.

- Осим тога, један од значајнијих разлога неповлачења средстава сигурно је и неспособност да се одређени пројекти одраде - нагласио је Тодоровић.

Дуг

Укупан јавни дуг РС на крају 2010. године износио је око 3,5 милијарди марака, од чега се на спољни дуг односи близу 2,2 милијарде, а на унутрашњи око 1,3 милијарди марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана