Српска нема ниједан прави дисконт

Драгана Келеч
Српска нема ниједан прави дисконт

БAЊAЛУКA - У Републици Српској не постоји ниједан прави дисконт ни "оутлет" продавница у којој се роба може купити по много нижим цијенама, иако би овакав вид продаје повољно утицао на животни стандард становника.

Продавци кажу да је, и поред великог интересовања грађана за куповину прехрамбених производа и текстилне робе на велико по повољнијим цијенама, тржиште Српске још увијек у одређеној мјери затворено за велике дисконтере и велепродају.

У Министарству трговине и туризма Републике Српске кажу да велепродавнице, али ни "оутлет" радње још увијек нису стигле на домаће тржиште.

- Правих дисконтера у Српској нема, а на нашем тржишту не постоје ни "оутлет" продавнице у којима би се по сниженим цијенама продавала брендирана роба коју су замијенили нови модели - истакли су у Министарству.

Секретар Удружења покрета потрошача Републике Српске Драгован Петровић рекао је да би потрошачима и те како погодовало да имају гдје да купе било квалитетне и брендиране, или прехрамбене производе на веће количине по нижим цијенама.

- Већа понуда и избор увијек су фактори који позитивно утичу на потрошаче, јер тако имају могућности избора и са аспекта квалитета, али и цијена - казао је Петровић и додао да би на нашем тржишту, због слабе куповне моћи становника, дисконти и "оутлет" продавнице били добродошли.

Портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић рекао је да су "оутлет" продавнице и дисконтери постали тренд у земљама у окружењу.

- Можемо очекивати да се овакве продавнице ускоро отворе и код нас, што би са економског аспекта било значајно јер би се отворила и нова радна мјеста - казао је Благојевић. 

СОС продавнице

У Србији је прошле године отворен први СОС маркет у којем становници могу да купују робу јефтинију и до 60 одсто. Овакве продавнице снабдјевене су основним животним намирницама домаћих произвођача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана