Српска нема ниједан бреднирани производ

Драгана Келеч
Српска нема ниједан бреднирани производ

БАЊАЛУКА - Иако Република Српска има квалитетну производњу, која може да парира свјетски познатим произвођачима и робним маркама, не постоји ниједан брендирани домаћи производ.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске за ресор прехрамбене индустрије Вид Копања каже да су произвођачи алкохолних пића и сирева из Српске најближи брендирању својих производа.

- Брендирање је сложен процес, који садржи око шест параметара које произвођач мора да испуни. Херцеговачка вина и сир "трапист" већ су у великом искораку да своју производњу озваниче, у односу на остале производе - додао је Копања.

Он каже да међу произвођачима сира у Српској, посебно у Котор Варошу, Теслићу и Кнежеву, влада велико интересовање за заштиту производа.

- Све активности око брендирања производа зависе од привредних друштава и њихове способности да усаврше технолошки поступак производње - казао је Копања и додао да цијена и поступак брендирања зависе искључиво од врсте производа.

Он истиче да у РС постоји значајан број производа који заслужују да постану бренд.

Пољопривредни произвођачи у БиХ пријавили су прошле седмице 155 прехрамбених производа који према њиховом мишљењу испуњавају услове заштите ознаке регионалности, географског поријекла или традиционалног угледа хране, од којих је половина из Српске. Најбројнији међу овим производима су сиреви, алкохолна пића, воће и поврће.

Шеф Одсјека за безбједност производње Агенције за безбједност хране у БиХ Драган Брењо рекао је да су тек почетком ове године створени правни предуслови за заштиту производа из РС и ФБиХ.

-         Донесен је и правилник којим су утврђени прописи, а којим се домаћим произвођачима омогућава да храну заштите, региструју и пласирају са препознатљивом ознаком - рекао је Брењо и додао да процес регистрације бренда траје око 12 мјесеци.

База података

Драган Брењо каже да је у Републици Српској и ФБиХ неопходно урадити базу података свих прехрамбених производа који имају посебне карактеристике проистекле из њихових физичких и хемијских особина, начина производње и прераде, те поднебља из којег долазе.

- Неопходна је едукација пољопривредних произвођача како би на адекватан начин заштитили своје производе - рекао је Брењо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана