Српска не зависи од новца ММФ-а

М. Чигоја, Ж. Домазет
Српска не зависи од новца ММФ-а

БAЊA ЛУКA - Aко се деси да аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ-ом) пропадне због неиспуњавања услова од стране било ког нивоа власти у БиХ, Република Српска ће та средства обезбиједити из других извора, речено је јуче "Гласу Српске" у Министарству финансија РС.

Представнички дом Парламента ФБиХ у уторак није прихватио Приједлога закона о ревизији корисника права из области борачко-инвалидске заштите у ФБиХ, којим је предвиђена ревизија давања из буџета ФБиХ за борачко-инвалидску заштиту.

У Министарству финансија РС кажу да ће неусвајање овог Приједлога закона додатно отежати ситуацију у преговорима БиХ са ММФ-ом.

Министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда рекао је да не зна да ли ће ФБиХ испунити услове ММФ-а, те да то зависи искључиво од Владе и Парламента ФБиХ.

Додао је да је свјестан да ће неиспуњавање услова ФБиХ имати посљедице и на РС и на државу.

Влада ФБиХ утврдила је јуче Приједлог закона о спровођењу контроле законитости коришћења права из области борачко-инвалидске заштите, којим се утврђују начин, услови и поступак ревизије у области борачко-инвалидске заштите. Документ је у парламентарну процедуру упућен по хитном поступку како би на вријеме били испуњени услови из стенд-бај аранжмана са ММФ-ом.

Из Министарства финансија и трезора БиХ наглашавају да су Министарство и Савјет министара БиХ урадили свој дио обавеза према ММФ-у, те да је приједлог буџета БиХ за 2010. годину из Предсједништва упућен у Парламент.

БиХ би до краја децембра требало да испуни све услове које је пред њу поставио ММФ, да би друга транша из стенд-бај аранжмана могла да буде исплаћена наредне године.

Буџет ФБиХ

Влада ФБиХ расправљала је јуче о преднацрту буџета ФБиХ за 2010. годину, који је предложен у износу око 1,7 милијарди марака. На сједници је образложено да се при пројекцији буџета водило рачуна о одредбама стенд-бај аранжмана са ММФ-ом, Закону о начину утврђивања уштеда у ФБиХ и условима за добијање финансијске подршке Свјетске банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана