Српска лежи на злату, сребру и нафти

Никола Лугић
Српска лежи на злату, сребру и нафти

БAЊAЛУКA - Република Српска има велики минерално-сировински потенцијал, што потврђују истраживања којим су честице злата и сребра пронађене у сребреничком руднику "Сасе", те на теренима код Новог Града и Мркоњић Града, док је нафта пронађена у Посавини и Лопарском базену.

Рекао је ово "Гласу Српске" директор Републичког завода за геолошка истраживања Драган Митровић. Он истиче да у Републици Српској постоје бројне металичне, неметаличне и енергетске сировине.

- У Српској нема саморудних елемената, односно рудника злата или сребра, већ се ови и други племенити метали у одређеним процентима појављују уз друге руде - казао је Митровић.

Злато и сребро, додаје, уз олово и цинк у одређеним процентима појављују се у руднику "Сасе" у Сребреници.

- Према ранијим истраживањима, елементарно злато откривено је на још два подручја у Републици Српској, и то на локалитету Булина глава - Благај код Новог Града и на теренима Отомаља и Сињакова код Мркоњић Града - нагласио је Митровић и додао да ће истраживања на овим локалитетима бити настављена.

Директор Завода за геолошка истраживања каже да се на подручју села Слатине, југоисточно од Фоче, налазе кварцне жиле са галенитом, лимонитом и још неколико племенитих метала.

- Рудним микроскопом запажени су и агрегати ситних зрна самородног злата, па би и ово подручје требало детаљно испитати - казао је Митровић.

Истакао је да су термоминералне воде велики ресурс, који није довољно испитан ни искоришћен.

- На релативно малом простору постоје извори термалних вода који нису довољно искоришћени - истакао је Митровић.

Водеће мјесто у РС, наглашава, у области рударства заузима експлоатација угља и боксита, а сматра се да су терени Републике Српске међу богатијим налазиштима руде олова и цинка у свијету.

"Црно злато"

Драган Митровић каже да је постојање налазишта "црног злата" у Српској већ потврђено.

- Перспективна нафтна подручја су Посавина један, око Шамца, Посавина два, око Орашја, те Лопарски базен. Када руске компаније почну додатна испитивања тих налазишта, знаћемо тачније са којим количинама нафте располажемо - рекао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана