Српска извезла највише струје

Марина Чигоја
Српска извезла највише струје

Бањалука - Република Српска повећала је извоз у првом кварталу ове године за пет одсто, док је увоз повећан за 1,8 одсто у односу на исти период прошле године, показују подаци Завода за статистику РС.

Највише је извезено струје, и то у укупној вриједности од 53 милиона КМ, што износи 9,4 одсто укупног извоза, док је у увозу највише учествовала нафта и уља, са укупном вриједношћу од 318 милиона КМ, што је 31 одсто укупног увоза.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин каже да је позитивно то што је дошло до повећања извоза од пет одсто, али да се то не може сматрати значајнијим напретком, с обзиром на то да је прошле године забиљежен пад извоза струје, те да се он сада само враћа на планирани ниво извоза.

- Покривеност увоза извозом још је мала. Годинама имамо дефицит на нивоу од око 55 одсто, тако да је кумулативни дефицит огроман - казао је Згоњанин.

Спољнотрговински дефицит Српске у првом кварталу износио је 465 милиона марака, док је покривеност увоза извозом била 54,7 одсто.

Згоњанин је истакао да не очекује неко велико побољшање у овој години јер се велики број субјеката гаси због кризе.

- Овдје су искочили један или два субјекта и то не говори о неком значајнијем успјеху свих извозника - нагласио је Згоњанин.

Члан Извршног одбора Удружења произвођача коже, текстила и обуће у Привредној комори РС Радован Пазуревић каже да је веома позитивно и охрабрујуће то што је извоз повећан више од увоза, посебно у овом тренутку када скоро све стагнира.

- Када је у питању наш сектор, предузећа у овој области су значајан извозник, ако не са становишта обима извоза, онда сигурно јесмо са становишта учешћа људи који стварају тај приход по основу извоза. Очекујемо да ће ова година бити боља него прошла - рекао је Пазуревић.

Вриједност робне размјене РС са иностранством у првом тромјесечју износила је 1,585 милијарди КМ, од чега се на извоз односило 560,5 милиона марака, а на увоз 1,02 милијарде КМ.

Земље

Предузећа из Српске у првом кварталу ове године највише су извозила у Италију и то у вриједности од 89 милиона КМ, те у Србију 77 милиона КМ.

- У истом периоду, у РС је највише увожено из Русије и то у вриједности од 323 милиона КМ и из Србије, у вриједности од 149 милиона КМ - подаци су Завода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана