Српска испунила свој дио обавеза према ММФ-у

Глас Српске
Српска испунила свој дио обавеза према ММФ-у

БAЊA ЛУКA - Република Српска испунила је све услове из писма намјере из стенд-бај аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ), а БиХ и ФБиХ, за разлику од РС, не могу бити самоодрживе.

Рекао је ово јуче премијер РС Милорад Додик коментаришући састанак чланова Фискалног савјета БиХ и делегације ММФ-а на којем је констатовано да је државни ниво једини испунио обавезе из писма намјере из стенд-бај аранжмана. Додао је  да је РС још остало да ријеши дио обавеза у вези са очекиваном уштедом у јавној потрошњи.

- Од РС се очекивало да смањи плате из области јавног сектора. РС је и прије него што је то од ње тражено предложила и усвојила ребаланс буџета и смањила буџетски оквир, те га довела на договорени ниво - истакао је Додик.

Он је рекао да приликом његовог разговора са представницима ММФ-а у Бањој Луци није било приговора, осим назнака да је требало бар манифестно покушати смањити плате у јавном сектору у РС.

Додик је рекао да је ММФ "политички орган који има задатак да ојача државне органе БиХ", истичући да је РС још прошле године упозоравала да БиХ неоправдано на заједничком нивоу биљежи суфицит од 100 милиона марака, због чега је потребан мањи државни буџет, али су се многи опирали тој идеји.
Шеф Мисије ММФ-а за БиХ Костас Кристоу рекао је јуче послије састанка са предсједавајућим Предсједништва БиХ Жељком Комшићем да економија БиХ биљежи одређене позитивне помаке и друга транша средстава из стенд-бај аранжмана БиХ и Међународног монетарног фонда (ММФ) могла би да буде одобрена до краја ове године, ако ентитети испуне задате услове.

Он је нагласио да је извршена евалуација досадашњег тока споразума са ММФ-ом, а финансијски сектор БиХ оцијењен је као "добар".

- Ријешени су проблеми са ликвидношћу, са којима се суочавала Влада ФБиХ, али фискални циљеви у овом периоду неће бити испуњени, тако да ће дефицит идуће године бити већи - рекао је Кристоу и додао да се расходи у БиХ "оштро повећавају".

Он је за приједлог буџета БиХ за 2010. годину казао да је "у складу са свеопштим макроекономским параметрима", те да изазов за сљедећу годину представљају ентитетски буџети, јер је дефицит који је предвиђен за 2010. годину већи од очекиваног.

Комшић

Комшић је казао да је свјестан да је, због укупне економске ситуације у којој се БиХ налази, аранжман са ММФ-ом неопходан, али да је он изузетно неповољан.

- Не постоје реалне могућности да БиХ врати дуг ММФ-у у задатом периоду. Прије свега, ентитетске владе морају спровести структуралне реформе, које се односе на трошкове администрације и друге расходе, да би ситуација у БиХ могла да се назове побољшаном - казао је Комшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана