Српска има висок ниво стабилности

Ж. Добрић, Д. Секулић
Српска има висок ниво стабилности

БAЊA ЛУКA - Република Српска задржава висок ниво стабилности свих макроекономских показатеља, али се виде и одређени проблеми у вези са привредним активностима.

Рекао је то послије јучерашњег састанка са шефом Мисије Међународног монетарног фонда у БиХ Костасом Кристоуом премијер РС Милорад Додик.

- Република Српска у прва три мјесеца има повећану индустријску производњу, која је за 7,2 одсто већа у односу на прошлу годину - рекао је Додик.

Он је истакао да је, у погледу укупне ситуације, веома важно мишљење ММФ-а о политикама у разним сферама.

- Свјесни смо да је било нерационалних трошења у оквиру здравственог сектора и то покушавамо да ријешимо законом о платама у здравственом сектору. Спремни смо да у будућности, уколико дође до већег прилива средстава у буџет РС, томе прилагодимо и платну политику - рекао је Додик.

Он је додао да је буџет РС релативно стабилан, а да је у општинама дошло до пада прихода, што је узроковано смањеним приходима на индиректном рачуну.

- Општине морају више пажње да посвете својим финансијама како би се стабилизовале, а то подразумијева смањење трошкова - рекао је Додик.

Говорећи о укупној економској ситуацији у БиХ Кристоу је рекао да, као и у земљама у окружењу, долази до успоравања економске ситуације, али да у РС то успоравање није толико озбиљно као у ФБиХ.

- Један од показатеља је управо индустријска производња за 7,2 одсто већа у овој у односу на прва три мјесеца прошла године - рекао је Кристоу.

Он је додао да успоравање економије утиче на фискалну слику, те је дошло до пада прихода од индиректних пореза, а то успоравање ће утицати и на друге порезе.

- Охрабрује нас то што су премијер Додик и његова Влада свјесни ових изазова - рекао је Кристоу.

ФБиХ

Костас Кристоу сљедеће седмице би требало да се састане и разговара са представницима Владе ФБиХ, Централне банке и Савјета министара БиХ.

Додик је подсјетио да је ММФ дошао да сагледа ситуацију у РС и ФБиХ како би се реактивирали разговори о стенд бај аранжману и помоћ БиХ путем кредитне подршке ММФ-а, "што је веома важно имајући у виду финансијску ситуацију и кретања у глобалној економији".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана