Српска има велики рударски потенцијал

В. Кулага, Д. Келеч
Српска има велики рударски потенцијал

БAЊA ЛУКA - Република Српска једна је од ријетких европских земаља са значајнијим неискоришћеним хидропотенцијалом, лежиштима угља и обновљивим изворима, а према недовршеним геолошким истраживањима, сјевероисточни дио Српске располаже са 50 до 300 милиона барела сирове нафте, подаци су Министарства индустрије, енергетике и рударства РС.

Осим што има изузетне потенцијале, Српска сваке године биљежи раст у области вађења руда и камена. Према подацима Завода за статистику РС, индустријска производња у овој области у јулу већа је за 6,4 одсто у односу на просјек из прошле године. 

- У поређењу са прошлом годином, највећи помак у јулу забиљежен је у области вађења каменог и мрког угља, лигнита и тресета, гдје је евидентно повећање производње за 19,2 одсто. Проценат вађења руда и камена у јулу већи је за 8,6 одсто у односу на јун ове године - подаци су Завода.

Портпарол Министарства индустрије, енергетике и рударства Aлександра Вукашиновић казала је да Српска има незанемарљиве неискоришћене хидропотенцијале, лежишта угља и обновљиве изворе.

- У зависности од врсте енергије и ресурса, степен неискоришћености креће се од 30 одсто када се говори о хидроенергији, па до 100 одсто када је у питању енергија обновљивих извора - нагласила је Вукашиновићева.

Билансне резерве угља у РС износе око седам милиона тона, а најпознатија лежишта мрког угља су "Угљевик" и "Миљевина", а лигнит се експлоатише у рудницима "Станари" и "Гацко".

Производња

Према подацима Завода за статистику, вађење каменог и мрког угља, лигнита и тресета у јулу веће је за 7,7 одсто у односу на јун, а руда метала извађено је у јулу 13,2 одсто више него у јуну ове године. Индустријска производња у РС остварена у јулу ове године у односу на просјечну мјесечну производњу лани већа је за 21,9 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана