Српска има услове за још већи извоз

М.Чигоја, Д. Ћосић
Српска има услове за још већи извоз

БAЊA ЛУКA - Производња пољопривредних и прехрамбених производа најзначајнија је за наступ Српске на иностраном тржишту и смањење спољнотрговинског дефицита РС, сматра предсједник Привредне коморе регије Бијељина Михајло Видић.

- То су производи за чију производњу имамо веома добре услове и које би требало да извозимо у већем обиму него што то сада чинимо - рекао је Видић.

Додао је да је због тога неопходно побољшање квалитета и подстицање пољопривредне и прехрамбене производње.

- Нажалост, много је производа које увозимо, а које би могли да производимо. Главни разлог тога је либерализација тржишта. Да би заштитиле домаћу производњу, земље у иностранству уводе одређене стандарде које увозници морају да испуне и на тај начин смањују увоз - казао је Видић.

Додао је да је за извоз РС веома значајна и дрвопрерађивачка индустрија, иако је сада дошло до смањења производње.

- Мислим да би супституција увоза и агресивнији наступ на иностраном тржишту сигурно утицао на повећање извоза - нагласио је Видић.

РС је у јануару ове године остварила укупан обим робне размјене са иностранством од 308.958.000 марака, од чега је вриједност извоза 99.453.000 КМ, а увоза 209.505.000 КМ. Дефицит робне размјене је 110.052.000 КМ, док је покривеност увоза извозом 47,5 одсто, што у односу на јануар прошле године представља смањење робне размјене за 11 одсто.

Према статистичким подацима из РС се највише извозе храна и живе животиње, пиће и дуван али и минерална горива, мазива и сродни производи, док се највише увозе нафта и нафтни деривати, храна и хемијски производи.

Подаци Завода за статистику РС показују да се извоз из РС     из године у годину повећава. Тако је 2003. године из РС извезено робе у вриједности око 610 милиона марака, 2004. године око 840 милиона КМ, док је 2007. године извезено разне робе вриједне око милијарду и 670 милиона марака. Када је у питању увоз, и он се из године у годину повећава.

- Тако је 2003. године РС увезла робу вриједну око двије милијарде и 270 милиона марака, док је 2007. године увезено око три милијарде и 340 милиона марака вриједне робе. Покривеност увоза извозом 2003. године износила је 26,8 одсто, док је 2007. године била 49,9 одсто -  подаци су Завода.

Дуван

Земље у које Српска највише извози су Италија, Србија и Хрватска, док највише увозимо из Србије, Хрватске и Њемачке.

Један од значајних извозних артикала у прошлој години, према Видићевим ријечима, био је и дуван чија ће производња, према најавама Владе, такође бити стимулисана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана