Српска има десет реномираних винарија

Драгана Келеч
Српска има десет реномираних винарија

БAЊAЛУКA - У Републици Српској постоји већ десет реномираних и издвојених произвођача вина, који производе вина високог квалитета која се продају на тржишту цијеле БиХ, региона, те Француске и Шведске.

Винари у Републици Српској из године у годину све више напредују и издвајају се квалитетом својих вина, а ове године производња је повећана за десет одсто у односу на 2009.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Вид Копања каже да у РС постоји 35 организованих произвођача вина, од чега се 25 винара налази у Херцеговини и припада регији Требиња, а десет у околини Бањалуке и Прњавора.

Истиче да производња вина у Српској све више напредује.

- Иако домаћи произвођачи не производе велике количине вина, она су заступљена на тржишту цијеле БиХ, региона, али и на тржишту Француске и Шведске - рекао је Копања.

Додао је да на подручју Српске има укупно 546 хектара површина засађених виновом лозом.

- Код нас постоји већ десет реномираних и издвојених произвођача вина, од којих су најпознатији винарије "Тврдош" и "Вукоје", који производе вина високог квалитета - казао је Копања.

Директор винарије "Тврдош" Тихомир Кудуз каже да виногради и винарија манастира Тврдош у Требињу већ годинама производе аутентичне сорте вина, као што су црни "вранац" са изузетним воћним нотама, те бијела "жилавка".

- За производњу вина најважнији су сировина и технологија. Годишње на тржиште "избацимо" од 120.000 до 140.000 боца, које извозимо углавном у иностранство - казао је Кудуз и додао да подруми манастира "Тврдош" имају око 100 хектара засађене винове лозе.

У винарији "Вукоје" из Требиња кажу да годишње пуне око 100.000 боца вина, са 100.000 чокота.

- Засадили смо лозе за реномирана вина "вранац", "жилавку", "шардоне", "мерлот", "мускат" и многобројна друга квалитетна вина - казао је директор винарије "Вукоје" Радован Вукоје и додао да ова винарија извози вина у све земље Балканског полуострва, Европску унију и земље Скандинавије.

Правилник

Вид Копања каже да су Правилником за подстицај пољопривреде који доноси Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, предвиђени подстицаји за унапређење засада нових винограда, на основу који привредна друштва која желе да се баве овом производњом имају услове и могућности да се ојачају и добију одређена средства за помоћ у производњи вина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана